Foarte multe firme care oferă consultanță GDPR recomandă criptarea tuturor dispozitivelor mobile care stochează date cu caracter personal și care părăsesc firma sau instituția.

Și bine fac.

Fiindcă vorbim de un echipament mobil ne putem referi aici la telefoane, tablete sau laptopuri putem considera că există un risc rezonabil ca aceste echipamente să fie pierdute sau furate iar dacă aceste echipamente nu sunt criptate este clar că vorbim de o breșă de securitate care ar trebui raportată către Autoritate.

De aceea criptarea lor reduce semnificativ riscul unei breșe de securitate deoarece un echipament criptat adecvat este practic imposibil de folosit sau accesat, astfel pierderea sau furtul unui echipament criptat chiar dacă reprezintă un incident de securitate, el nu constituie din punctul nostru de vedere, o breșă de securitate.

În acest caz intervine un mare avantaj al criptării datelor față de pozitia operatorului de date, și anume că incidentul respectiv nu trebuie notificat la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal și de asemenea, nu este nevoie de contactarea persoanelor vizate ale căror date cu caracter personal erau stocate pe dispozitivul în cauză.

Este totuși necesară analizarea lui din punctul de vedere al riscurilor implicate și al măsurilor tehnice si organizatorice luate în direcția conformării la GDPR, întocmirea unui raport de documentare precum si consemnarea lui în registru de incidente.

Fiindcă vorbim de un echipament mobil ne putem referi aici la telefoane, tablete sau laptopuri putem considera că există un risc rezonabil ca aceste echipamente să fie pierdute sau furate iar dacă aceste echipamente nu sunt criptate este clar că vorbim de o breșă de securitate care ar trebui raportată către Autoritate.

Pornind de la aceste premise vă spunem că există foarte multe metode și softuri care să permită criptarea dispozitivelor mobile. Așadar ne-am propus să vă prezentăm câteva soluții care există deja în sistemele de operare cele mai populare și care sunt bineînțeles gratuite.

Pentru laptopurile cu sistem de operare Windows

Dacă ne referim la echipamentele care rulează Windows acestea pot să folosească funcționalitatea BitLocker care este deja implementată în sistemul de operare.

Pe scurt, BitLocker se activează din Windows Explorer, se selectează un hard disk pentru care se selectează Encrypt Drive și se va folosi o parolă care trebuie să fie cât mai complexă. Parolă de care va trebui să aveți grijă și pe care ar fi recomandat să o printați sau să o salvați într-un fișier și apoi printr-un stick USB. Sau să o salvați în contul dumneavoastră Microsoft.

Practic hard disk-ul selectat va putea fi folosit doar de pe contul de utilizator respectiv, adică doar din contul dumneavoastră. Nici un alt utilizator nu va avea acces la conținutul hard disk-ului respectiv.

Pentru laptopuri pe sistem Mac OS

Dacă aveți MacBook, vă recomandăm să activați funcționalitatea numită FileVault care va face exact același lucru ca și BitLocker și va cripta toate datele de pe întreg hard disk-ul sau un director pe care îl selectați dumneavoastră (acolo unde sunt stocate date cu caracter personal).

Și aici va vi se va cere parola și va exista posibilitatea de a de a salva această cheie și în contul de iCloud.

Pentru device-uri iOS sau Android

În cazul telefoanelor mobile și / sau tabletelor Android și iOS, ambele permit criptarea ca și funcționalitate de bază. Cele mai moderne dintre ele folosesc o combinație de autentificare prin amprentă și prin cod sau pe pattern pentru a face unlock și acces la conținutul dispozitivului.


Am pregătit pentru dumneavoastră câteva linkuri care sperăm să vă ajute să configurați în mod corespunzător criptarea pe dispozitivele mobile care rulează Windows (link: https://www.securicy.com/blog/how-to-encrypt-a-hard-drive-with-bitlocker-in-windows-10), Mac OS (link: https://macpaw.com/how-to/use-filevault-disk-encryption) Android (link: https://support.google.com/pixelphone/answer/2844831?hl=en) sau iOS (link: https://www.privacyend.com/how-to-encrypt-your-iphone/).

Efectuarea acestor setări durează foarte puțin timp, nu costă bani și vă protejează de posibila raportare a unei breșe de securitate către autoritate deoarece menționăm din nou – din punctul nostru de vedere – pierderea sau furtul unui dispozitiv mobil criptat, nu reprezintă o breșă de securitate.