Comunitatea DPOCategorie: ConsimţământulTranzactie de schimb valutar?
Petrule Alina asked 3 ani ago

Buna, am o intrebare legata de o tranzactoie de schimb valutar. Pt efectuarea unei tranzactii de schimb valutar la orice casa de schimb conform legii sunt necesare aumite date de la client (nume prenume, serie si numar buletin plus CNP) pt a putea efectua tranzactia. In acest caz este necesar un acord special semnat din partea clientului avand in vedere ca fara aceste date tu ca si operator nu poti efectua tranzactia de schimb valutar?

1 Answers
Darius Farcas answered 3 ani ago

Bună ziua,

mulțumim de întrebare! După cum ați menționat dumneavoastră, cheia răspunsului sunt cele două cuvinte: ,,conform legii”. Ce vreau să spun prin aceasta: DACĂ, avem o normă legală (lege, HG, OUG, HCL etc) care stabilește că la efectuarea unei tranzacții TREBUIE să prelucrăm anumite date: de ex cele din CI cum ați menționat, atunci ,,unde-i lege nu-i tocmeală”, adică nu ne tocmim la vreun consimțământ. Nu cerem consimțământ! O astfel de practică ar fi inutilă, greu de realizat și v-ar da doar bătăi de cap fără vreun folos real atunci când avem un temei legal mai puternic.

Ce trebuie să facem însă, este să:

  1. Te asiguri că ai înțeles norma legală: de ex. dacă se prevede să prelucrezi / introduci în sistem DOAR anumite date, doar pe cele prevăzute de lege le treci. Nu mai mult!
  2. Să faci INFORMAREA persoanei vizate cu privire la această prelucrare și să te asiguri că o faci corect – de ex. printr-o notă de informare la ghișeu, pe panoul publicitar / pe avizier, pe un ecran care rulează astfel de materiale etc.

    În această informare vom spune: ce date sunt prelucrate, în temeiul cărei legi, la ce sunt folosite, ce facem cu ele, cui le transmitem (ex. dacă le cere poliția), dacă facem transfer, dacă sunt stocate și unde, ce drepturi are persoana vizată etc.

Pentru orice alte întrebări legate de conformitate, vă stăm la dispoziție pe contact@gdprcomplet.ro

O zi bună!