Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generaleTemei legal/ Consimtamant
Ana Aursulesei asked 2 ani ago

Care este temeiul legal in baza caruia proceseaza date cu caracter personal un cabinet de medicina a muncii? Este necesar consimtamantul pacientului sau este suficienta o nota de informare care sa fie semnata?

2 Answers
Anca Cimpean answered 2 ani ago

Nu este necesar consimtamantul STRICT pentru prelucrarea datelor necesare acordarii actului medical. Doar pentru acestea intra sub exceptia GDPR. Oricare alte date se prelucreaza, de obicei in temeiul interesului legitim al cabinetului….trebuie consimtamant. Nota de informare este obligatorie.

Ana Aursulesei replied 2 ani ago

Multumesc frumos, Anca!

Cazac Dumitru answered 2 ani ago

Temeiul legal general pentru prelucrarea datelor cu caracter personal în contextul acordării serviciilor medicale este obligația legală. A nu se confunda consimțământul pacientului pentru anumite cazuri de acordare a ajutorului medical și consimțământului pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.

Cazac Dumitru replied 2 ani ago

Consimțământul și interesul legitim sunt două temeiuri legale diferite pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin urmare, nu se poate spune că pentru prelucrarea în temeiul unui interes legitim trebuie consimțământ. Pentru a prelucra dcp în baza unui interes legitim trebuie justificată existența acelui interes și făcut un test de proproționalitate pentru a analiza ingerința carte se aduce drepturilor persoanei vizate și importanța interesului operatorului.

Anca Cimpean replied 2 ani ago

Nu confunda nimeni temeiurile. Nu trebuie consimtamant pentru prelucrarea datelor pacientului in vedera acordarii serviciilor medicale deoarece exista exceptie. Dar daca respectivul cabinet prelucreaza date in afara celor strict necesare acordarii tratamentului, preventiei, diagnosticului, atunci acele date le colecteaza in temeiul interesului sau legitim si are nevoie de consimtamant. Pentru a elibera o adeverinta de „apt serviciu” nu am nevoie sa ii stiu adresa de mail sau alte asemenea date.