Comunitatea DPOCategorie: Drepturile persoanelor vizateSunt Responsabil Comunicatii la o unitate de stat. Colegul meu care a folosit un telefon de firma 15 ani si se pensioneaza doreste sa pastreze numarul invocand considerente GDPR. Ce sfat puteti sa imi dati?
IntrebariCursanti Echipa asked 5 ani ago
1 Answers
Darius Farcas answered 5 ani ago

Bună ziua,

după cum putem înțelege, colegul dumneavoastră a folosit telefonul de serviciu timp de 15 ani, iar în baza faptului că în acești 15 ani a legat și relații personale pe lângă cele profesionale și poate fi găsit cu ușurință la acel număr, preferă păstrarea acestuia (nu sunt expuse consecințele păstrării numărului, suportate de instituție). Speța prezentată reprezintă un caz foarte aparte și în același timp deosebit de interesant întrucât într-adevăr, la o primă privire s-ar putea invoca faptul că prin procesul verbal de predare, scopul în care acest telefon / număr de telefon a fost acordat, a fost pentru ducerea la îndeplinire a atribuțiilor de serviciu și de aceea, primul gând ar fi analiza ROI / fișei postului angajatului și a condițiilor exprese de utilizare a acestui telefon, dacă există prevederi exprese, la nivel contractual cu privire la situație (ex. la încetarea raporturilor de muncă, telefonul va fi înapoiat împreună cu numărul care va putea fi dat ulterior unei alte persoane care îl va înlocui pe colegul dumneavoastră). Cu toate acestea însă, RGPD-ul este o legislație a ,,bunului simț”, după este bine cunoscut iar principiile în baza căruia acesta funcționează sunt cele desprinse din cazuistica Curții Europene a Drepturilor Omului (în speță art. 8). În acest sens se pot consulta 2 spețe în care CEDO constată că există viață privată la locul de muncă, iar în desfășurarea activității profesionale persoana va dezvolta și relații personale ( a se vedea cauza Bărbulescu contra României : https://www.csm1909.ro/321/5245/Cauza–B%C4%83rbulescu-%C3%AEmpotriva-Rom%C3%A2niei-(nr.-61496-08)-%E2%80%93-Hot%C4%83r%C3%A2rea-din-5-septembrie-2017 sau cauza Antović și Mirković c. Muntenegrului (cererea nr. 70838/13): https://www.lhr.md/ro/2017/12/ctedo-supravegherea-video-salilor-universitare-contrara-conventiei/

Ca urmare a analizei celor două cauze putem înțelege că un angajat poate dezvolta relații personale la locul de muncă, mai ales pentru o perioadă, cum este cazul de față de 15 ani de zile. În acest sens cererea colegului dumneavoastră nu poate fi considerată nejustificată. Astfel, recomandarea ar fi să se ajungă la o înțelegere între management și actualul angajat asupra acestui fapt, date fiind cele prezentate mai sus.