Comunitatea DPOCategorie: ConsimţământulSunt agent de vanzari si obisnuiesc sa cer clientilor mei recomandari cu nume si numar de telefon din cate inteleg nu este legal sa fac asta. Cum as putea sa o fac in md legal ?
IntrebariCursanti Echipa asked 5 ani ago
2 Answers
Cerasela Huza answered 5 ani ago

Daca doriti ca acele prelucrari sa fie conforme cu Regulamentul, este necesar ca ele sa fie colectate impreuna cu un consimtamant clar de prelucrare si persoanele vizate sa aiba posiblitatea de a-si exercita drepturile.

Darius Farcas answered 5 ani ago

Bună ziua,

eu aș face o distincție între clienții persoane fizice reprezentanți ai persoanelor juridice și clienții persoane fizice.

Spre exemplu: dacă lucrați ca agent de vânzări în domeniul farmaceutic și cereți datele de contact de la alte persoane, reprezentanți a diferitelor persoane juridice (furnizori / alte farmacii – clienți), fiind vorba de desfășurarea unor activități profesionale, comerciale în ambele cazuri, nu cred că trebuie solicitat consimțământul.

Însă, în situația în care spre ex. sunteți reprezentant Herbalife (un simplu exemplu) și cereți persoanei X numele și numărul de telefon a persoanei Y, situația devine puțin mai delicată.

Ce se întâmplă în fapt este că se solicită unui client mulțumit (persoană fizică – persoana vizată 1) datele unui potențial client (persoană fizică – persoana vizată 2). În acest caz, de cele mai multe ori, PV1 nu poate fi considerat operator de date, iar procesul despre care se vorbește este unul de colectare de date în scop de marketing direct (scopul dumneavoastră ca agent de vânzări). Considerentul 47, în ultima teză ne spune: Prelucrarea de date cu caracter personal care are drept scop marketingul direct poate fi considerată ca fiind desfăşurată pentru un interes legitim.

Cu toate acestea la momentul contactării PV2 trebuie să fie făcută o informare despre: de unde s-au colectat datele (ex. Bună ziua, prietenul dumneavoastră mi-a dat numărul pentru că ați putea fi interesat de serviciile noastre), dacă este de acord să i se prezinte serviciile, faptul că are dreptul (chiar și telefonic) să îi fie șterse datele, sau alte informații (să îi fie indicată o sursă / link / website unde poate consulta politica de prelucrare a datelor a companiei).

În concluzie, susținerea foarte tranșantă că această prelucrare nu ar fi legală sub nici o formă, nu cred că poate fi susținută în totalitate, în condițiile în care se respectă considerentul 47, 70, art. 21 alin. (3) dreptul la opoziție.