Profile photo ofandrei.vinaga@gmail.comAndrei Vînaga asked 4 ani ago

As vrea sa fac o aplicatie mobila care salveaza numere de inmatriculare intr-o baza de date, aceste numere de inmatriculare sunt afisate doar persoanelor care detin acele numere si nu sunt afisate public. Pentru logica aplicatiei am nevoie de stocarea numarului de inmatriculare.

Ar fi contra GDPR daca as stoca numerele de inmatriculare?

1 Answers
Darius Farcas answered 4 ani ago

Bună ziua,

situația descrisă conține prea puține date pentru a vă putea oferi un răspuns specific și corect, motiv pentru care, dacă nu doriți să detaliați mai mult, vă putem da indicatorii pe care să îi aveți în vedere atunci când luați această decizie:

  1. Care este scopul colectării? este foarte important să fie unul concret, specific și va fi în strânsă legătură și cu temeiul legal.
  2. De la cine se primesc datele – numerele de înmatriculare? de la Persoana Vizată? sau se filmează în trafic?
  3. Ce alte caracteristici are baza de date? face o corespondență a datelor stocând și celelalte elemente de identificare ale persoanei în cadrul ei..? cine o va folosi? (vorbim de organele de ordine – autorități ale statului? sau de operatori privați?)

Sunt cazuri în care aceste informații pot reprezenta date cu caracter personal însă temeiul legal există (ex. cazul polițiștilor rutieri care cu ajutorul unui aparat înregistrează plăcuțele de înmatriculare – aplică sancțiuni). În alte cazuri se poate să nu.

Oricum, ce vă recomandăm este ca dacă vreți să dezvoltați o astfel de aplicație să aveți în vedere următorul ghid din ianuarie 2020: Guidelines 1/2020 on processing personal data in the context of connected vehicles and mobility related applications https://edpb.europa.eu/sites/edpb/files/consultation/edpb_guidelines_202001_connectedvehicles.pdf

Acesta vă poate oferi răspunsurile în detaliu.