Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generaleStabilirea rolurilor in prelucrarea datelor din materiale video
Mihaela Gospodin asked 5 ani ago

Vanzatorul unor produse transmite cumparatorului (un retailer care vinde mai departe produsele catre clientii finali) anumite filme in care apare imaginea si vocea actorului. Cumparatorul urmeaza sa posteze filmele pe site-uri,le proprii sau direct in magazine . Filmele de produs si filmele de tehnologie sunt folosite in documentarea produselor (Pentru fiecare produs din gama, vanzatorul trimite filmele care ajuta la descrierea produsului si/ sau a tehnologiei).

Care sunt rolurile partilor?

Multumim

Ciprian Petculescu replied 5 ani ago

Salutare,

Primul vanzator trebuie sa aiba contract de cesiune imagine cu actorul. In acel contract trebuie sa mentioneze cum va fi folosita vocea imaginea lui si de catre cine. Destianarul datelor , nu trebuie sa mai faca alta informare, doar daca foloseste imaginile in alte scopuri.

Mai departe, Retailerul, trebuie sa se asigure , prin clauze contractuale cu primul vanzator, ca acesta si-a informat actorul cu privire la prelucrarea vocii si imaginii acestuia. Baza legala este contractul.

Ambele entitati sunt Operatori independenti.

Multumesc,
Ciprian

2 Answers
Cerasela Huza answered 5 ani ago

Buna ziua,

Mai jos aveți un articol referitor la filmările video cu exemple și situații care vă pot fi de ajutor în rezolvarea speței:

https://gdprcomplet.ro/ce-spune-ultimul-update-gdpr-despre-supravegherea-video/

A. G. answered 5 ani ago

Bună ziua. Cine a realizat clipul video are un contract cu actorul respectiv și niște clauze privind prelucrarea datelor cu caracter personal, mai ales transferurile de date către terți. Din descrierea dumneavoastră nu reiese cine este operatorul, persoana împuternicită și părțile terțe. Citiți R679/2016, art. 4 "Definiții", punctele 1, 2, 7, 8, 9, 10 și în funcție de situație puteți trage o concluzie privind rolurile.

Angel Gabriel replied 5 ani ago

Servicile din domeniul publicitate nu îmi sunt cunoscute și nici detaliile contractuale, ar fi fost de folos dacă ați fi citit art. 4 așa cum am scris mai sus. Cred că retailerul este destinatar sau parte terță pentru că este autorizat să prelucreze datele cu caracter personal.

Mihaela Gospodin replied 5 ani ago

Buna ziua.

Revin cu o precizare: producatorul a realizat filmul (nu are contract de cesiune drepturi de autor direct cu actorul, ci contract prestari servicii cu o agentie catre care s-au cedat drepturile de proprietate intelectuala de catre autor (agentia apreciez ca ar fi imputernicitul productatorului) . In acest caz, care este rolul cumparatorului (retailerul)?
Multumesc frumos