ANDREEA MADALINA Andreea asked 4 ani ago

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati! Vreau sa stiu daca este o incalcare a regulamentului faptul ca, anumite documente, gen informari ori adrese, postate pe site-ul oficial al institutiei, apar cu semnaturile aferente! Mai exact, ma intereseaza daca trebuiesc postate fara semnaturi. Va multumesc!

1 Answers
Darius Farcas answered 4 ani ago

Bună ziua,

cel mai sigur este să fie anonimizată semnătura atunci când se scanează documentul – se pune simplu un sticker peste semnătură și s-a rezolvat problema.

Practicile în România diferă, ANSPDCP nu a venit cu o poziție oficială în acest sens însă dacă ne uităm pe documentele emise, nu apare semnat de președintele ANSPDCP nici un astfel de document. Ce înțelegem de aici?

Că se are în vedere principiul minimizării datelor – adică reducerea datelor la minim pentru a atinge scopul prelucrării.

Da, pentru a duce la îndeplinire principiul transparenței impus de lege autorităților publice, este justificat să se cunoască că un act sau altul, o adresă sau alta a fost emisă de președintele / directorul autorității / departamentului etc. ÎNSĂ nu există un interes public să se cunoască semnătura acelui președinte. Astfel procedează și Camera deputaților (deși e drept, nu în toate cazurile – http://www.cdep.ro/pls/caseta/eCaseta.OrdineZi ).

Dacă există o solicitare din partea jurnaliștilor spre exemplu de a consulta varianta semnată etc. acolo este vorba de altă chestiune.. însă în ceea ce privește publicarea adreselor pe website cu semnătura, este o măsură aparent nejustificată.

Știm că este dificil sau neplăcut, însă se pot găsi variante foarte la îndemână: spre exemplu varianta finală, PDF, fără semnătură să fie atașată, acolo se găsește numele persoanei și e suficient SAU serivicul informatică poate găsi alte variante în acest fel.

Atenție – nu DPO-ul face acest lucru, nu el șterge, tot personalul implicat în acțiunea de postare pe website va duce la îndeplinire această sarcină.

ANDREEA MADALINA Andreea replied 4 ani ago

Va multumesc frumos!! Mi-ati fost de mare ajutor! Zi frumosa!!