IRINA VICTORIA MOISA asked 2 ani ago

Buna ziua,

Un functionar public incadrat in functia de consilier juridic al unui Serviciu Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor poate indeplini si functia de DPO, prin cumul? Mentionam ca in organigrama institutiei este prevazut un singur post de consilier juridic. Activitatea DPO trebuie remunerata suplimentar? Va multumesc

2 Answers
Maria Ioana Enea Echipa answered 2 ani ago

Stimată dna. Moisa,

Vă mulțumim pentru întrebarea adresată. Menționăm că este o întrebare cu care ne confruntăm deseori în practică. Răspunsul îl regăsim în Regulamentul general privind protecția datelor, respectiv:

  • art. 36 alin. (6) – DPO-ul poate fi un membru/angajat al Operatorului;
  • art. 37 alin. (6) – DPO-ul poate îndeplini și alte sarcini sau atribuții – deci cumulul de funcții este permis, atâta timp cât nici una din sarcinile și atribuțiile DPO-ului nu generează un conflict de interese cu sarcinile și atribuțiile celeilalte funcții, la nivelul Operatorului.

În speță, funcția de consilier juridic nu intră în conflict de interese cu cea de DPO, sarcinile și atribuțiile celor 2 funcții fiind complementare. Complementaritatea survine tocmai din cunoașterea, respectarea și implementarea la nivelul Operatorului a reglementărilor legale aferente activității acestuia. Funcția de DPO ar fi incompatibilă spre exemplu cu o funcție de conducere/management la nivelul Operatorului.

Mai subliniem următorul aspect, de care din păcate nu se ține cont în practică, în totalitate. Regulamentul nu impune doar o compatibilitate teoretică, ci și una practică, în fapt. În acest sens, avem în vedere în special art. 37 alin. (5) și art. 38 alin. (1), (2) și (3), respectiv pregătirea și calificarea DPO-ului, independența decizională a acestuia și obligațiile Operatorului: de a sprijini activitatea DPO-ului, de a-i asigura resursele necesare pentru îndeplinirea sarcinilor sale conform Regulamentului și pentru menținerea cunoștințelor sale de specialitate în domeniu etc.

Pentru orice alte nelămuriri, vă stăm la dispoziție. În acest sens, vă rugăm să ne scrieți pe adresa: contact@gdprcomplet.ro.

O zi frumoasă!

Anca Suciu Echipa answered 2 ani ago

Pentru a afla toate detaliile referitoare la funcția unui DPO, vă invităm să parcurgeți articolul detaliat "Funcția DPO, tot ce trebuie să știi despre un responsabil cu protecția datelor".