Comunitatea DPOCategorie: Institutii PubliceREGISTRU DE EVIDENTA A PRELUCRARII
PME PME asked 4 ani ago

Bună ziua.

În conformitate cu prevederile RGPD, care stabilește normele referitoare la libera circulație a datelor cu caracter personal, asigurând protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor fizice, fiecare operator păstrează o evidență a activităților de prelucrare desfășurate sub responsabilitatea sa.

În acest sens, conform art. 30, alin. (1) din RGPD se impune întocmirea unui registru de evidență a activităților de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Care este frecvența completării și conținutul acestui registru raportate la activitatea unei primării (de comună)?

Mulțumesc anticipat!

O zi frumoasă!

1 Answers
Darius Farcas answered 4 ani ago

Bună ziua,

mulțumim de întrebare, cât despre ce ar trebui să conțină tabelul sunt prevederile de la art. 30 așa cum ați menționat – conținutul minim astfel este determinat de Regulament:

CE date? Tipul de date CCP Scopul colectării – DE CE se colectează aceste date? CINE face colectarea? CUM? Modalitatea de colectare / Temei legal / Consimțământ la colectare Stocare fizică Stocare electronică Stocare fizică Stocare electronică Stocare fizică Stocare electronică Pentru Ce? Accesul la date CCP în cadrul organizației / Transferul – unde se face transfer, temei legal / perioada de retenție a datelor / ștergerea lor dacă se face.

Soluția poate fi întocmirea unui tabel excel cu un cap de tabel în acest sens.

În cazul unei primării de comună, care are câteva birouri: este de a face cartografierea pt toate birourile care prelucrează date – juridic, contabilitate, RU, secretariat etc.

Astfel că se va lua fiecare document, fiecare prelucrare de date și se va trece prin acele întrebări.

În privința frecvenței completării: Odată ce avem un tabel completat cu toate prelucrările care se fac, pe fiecare departament, acestea se vor actualiza periodic – odată la 6 luni / 1 an SAU atunci când sunt prelucrări noi: Ex. se instalează un nou soft pe calculatoare care prelucrează date cu caracter personal ale cetățenilor.

Astfel, nu vom completa sau face modificări zilnice în el, ex. Dacă avem 10 Adrese pe zi (care prelucrează date precum nume, prenume, funcție, etc), nu vom adăuga fiecare dintre acelea, ci Adresele vor constitui o categorie – linie în tabel – dintre prelucrările care se fac.

Weekend plăcut!