Comunitatea DPOCategorie: ConsimţământulPrelucrarea datelor in scopul oferirii de servicii medicale
Mihai Truta asked 6 ani ago

In situatia centrelor de sanatate/ tratament/ cabinetelor medicale, in momentul primirii unui nou pacient, sunt obligate sa inainteze o nota de informare pacientului cu privire la colectarea datelor cu caracter personal?

In plus, exista obligativitatea de a obtine consimtamantul in vederea colectarii datelor cu scopul oferirii serviciilor medicale?

1 Answers
Hilda Sumalan answered 6 ani ago

Da, o informare scrisă trebuie să fie la îndemâna persoanelor atunci când se înscriu pe lista medicului de familie/a unui centru medical. Este recomandat de asemenea ca această informare scrisă să fie afișată în sala de așteptare.

În general, prelucrarea datelor cu caracter personal la nivelul unui cabinet nu este bazată pe acordul persoanei. Sunt totuși anumite circumstanțe particulare când este necesar acordul, mai ales atunci când divulgarea datelor cu caracter personal se face către destinatari care nu sunt furnizori de servicii medicale sau sociale. Cu titlu de exemplu, trebuie să se obțină acordul explicit al persoanei atunci când destinatarii sunt, de exemplu, companii de asigurări, bănci sau atunci când scopul nu este unul evident pentru persoana vizată.