Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generalePoze de la evenimente
SZEKELY ANIKO KLEMENTINA asked 5 ani ago

Afișarea pozelor de la evenimente festive se pot publica pe site-uri de socializare, site-ul firmei respectiv in cadrul unei instituții publice, fără acordul scris? Tinand cont ca este un eveniment festiv cum procedam pentru a ne asigura ca nu incalcam regulamentul ? Multumesc!

1 Answers
Cazac Dumitru answered 5 ani ago

Bună ziua. Trebuie făcută diferență între evenimentele organizate de o firmă și de o instituție publică.

În cadrul unei instituții publice, de regulă, persoanele activează în funcții publice și exercită acțiuni de interes public. Prin urmare, aceste persoane își asumă din start faptul că vor fi cunoscute de către public pentru activitatea lor. Cu titlu de exemplu, afișarea unor poze făcute special făcute cu ocazia zilei funcționarului public pe site-ul instituției nu necesită un consimțământ.

În ceea ce privește firmele, situația este diferită. În cazul dat, se poate merge pe un consimțământ al angajaților, dacă există temeiuri și garanții suficiente de a demonstra faptul că acest consimțământ nu a fost condiționat (a fost liber exprimat).

În general, în relația dintre angajat și angajator urmează a fi evitat ca și temei de prelucrare – consimțământul, având în vedere caracterul de subordonare al relației dintre aceștia. Totuși, pentru efectuarea unor poze în interes de marketing poate fi analizată această opțiune.

O altă distincție ce trebuie făcută este publicarea pe site / platformă de socializare. Site-ul firmei/instituției publice are reguli proprii (termeni și condiții), garanții de securitate, adminstrare proprie, etc. Platformele de socializare au, la rândul său, propriile reguli, ce exced controlul din partea instituției/firmei.

Cazac Dumitru replied 5 ani ago

Fiecare situație trebuie tratată în parte. De exemplu, dacă ne referim la un eveniment dintr-o instituție publică, acei invitați au o așteptare rezonabilă că evenimentul este public, și pot apărea în poze.
În orice caz, cel mai sigur este ca toate persoanele să fie informate despre faptul că vor fi făcute poze (inclusiv scopul și finalitatea acestora), iar în unele situații să se ia și consimțământ.
Reiterez, un răspuns general nu poate fi aplicabil pentru fiecare situație concretă.

SZEKELY ANIKO KLEMENTINA replied 5 ani ago

Dar daca in poze apar si invitati sau alte pesroane prezente la eveniment ( Nu angajati al firmei/institutiei) ?