Comunitatea DPOCategorie: ConsimţământulPoza CI pt preluare date
Alina Petrule asked 2 ani ago

Buna,

O societate care desfasoara activitatea de amanet are nevoie de datele din bultin pentru a intocmi un contract de amanet. Preluarea acestor date prin intermediul unui soft prin care se pozeaza/scaneaza buletinul si din acesta sunt extrase datele exacte fara greseli ale clientului este ok? Pt preluarea inclusiv a pozei cu clientul este necesar ceva acord special? Multumesc!

1 Answers
Anca Suciu Echipa answered 2 ani ago

Vă mulțumim pentru întrebare.

Ca și societate care desfășoară activitate de amanet, temeiul care stă la baza prelucrării datelor cu caracter personal din Cartea de Identitate este obligația legală și executarea unui contract.

Recomandarea noastră este să consultați legislația specifică activităților de amanet pentru a vedea dacă folosirea datelor din CI este limitativă sau nu. De exemplu, dacă aveți nevoie doar de nume, prenume, CNP, adresă de domiciliu, atunci scanarea pozei nu se impune, caz în care imaginea/poza ar trebui blurată. Dacă însă, legislația specifică vă obligă la identificarea și cunoașterea clientelei, identificarea și prevenirea fraudelor, atunci folosirea softului care pozează / scanează buletinul este OK. Nu este nevoie de niciun acord special în acest sens.

Atenție sporită trebuie acodată însă relației cu furnizorul softului, în sensul că trebuie să semnați un acord de confidențialitate a datelor cu acesta, prin care ei să ofere garanții de securitate a datelor.

Mai mult, trebuie să faceți o informare transparentă despre prelucrarea datelor prin acest soft cu detaliile aferente, de ex dacă datele sunt în UE sau înafara UE, etc.

Dacă aveți și alte întrebări nu ezitați să ne contactați.

Echipa GDPR Complet