Buna dimineata! Revin cu o intrebare legata de documentele postate pe site-ul institutiei publice.
Dau urmatoarea spetă:
in spatele hotarârilor postate pe site-ul instituției, stau documente justificatoare, spre exemplu PV-urile. În cazul de fată PV -ul intrunirii Comisiei de verificare și analiză a solicitărilor de acordare a sprijinilor financiare. Asa cum reiese din procesul-verbal sunt detaliate motivele pentru care au fost acordate sprijine financiare, fiind specificate numele si motivul cererii pentru fiecare solicitant in parte. În cele mai multe cazuri, se acorda sprijine financiare pentru cei cu probleme grave de sănătate, procesul verbal conținând numele, dar si diagnosticul petentului. Este sau nu o incalcare a regulamentului, faptul ca procesul verbal este postat pe site-ul instituției?
Bună ziua,
din punctul meu de vedere nu se justifică să fie atașate pe website și documentele justificative, mai ales dacă cuprind date cu caracter personal, date foarte sensibile.
Motivul pentru care dumneavoastră atașați pe website este de regulă pt a respecta principiul transparenței finanțărilor / cheltuielilor publice, și este în regulă să se dea hotărârea. O prelucrare de tipul precum cea menționată aduce atingere vieții private a persoanei dacă poate duce la identificarea sa (de ex. este numele + prenumele – diagnostic).
Astfel soluția ar fi să nu fie atașate deloc, ori dacă sunt atașate să fie anonimizate, astfel încât să nu se poată corela datele și identifica persoana. De ex. dacă se șterge numele, ne vom gândi dacă acoperim și boala / diagnosticul (de ce? ne putem pune întrebarea dacă există într-o localitate doar o singură persoană care are acea boală – ex. scleroză multiplă..)
Dacă vreți să discutăm mai multe ne puteți contacta și telefonic.
Da, nu este singurul caz. Sunt multe astfel de cazuri dar în fiecare dintre acestea GDPR-ul are forță juridică mai mare, problema fiind că atât timp cât aspectele de acest fel nu sunt sesizate, cât timp nu se atacă în instanță prevederile.. se pare că legiuitorul se mișcă greu (deși din 2016 este în vigoare Regulamentul) și nu progresăm foarte mult.
Mult succes!
Raspunsul este foarte clar! Legile actuale privind transparenta cheltuirii banilor publici se bate cap in cap cu regulamentul GDPR. Va multumesc frumos!! Va urez o zi minunata!!!
Please login or Register to submit your answer