Roxana Simon asked 4 ani ago

Buna ziua,

As dori sa stiu daca Politia Locala are dreptul sa iti ceara numarul de telefon sau sa te intrebe cat ai pensia/salar?

In urma unei sesizari politistii locali au venit la mama mea in curte, i-au cerut datele de identificare, dar i-au cerut si numarul de telefon sa „o sune ei sa vada daca s-a rezolvat problema”. Inutil sa mentionez stresul ce il are mama mea, femeie batrana, la gandul ca „o suna politia”.

Am dreptul sa le cer sa stearga numarul ei din evidenta lor (de fapt in agenda telefonica a agentului)?

1 Answers
Darius Farcas answered 4 ani ago

Bună ziua,

răspunsul cu privire la prima întrebare este în mod evident negativ, orice logică a bunului simț ne arată că nu se procedează în acest fel. Putem însă să ne punem întrebări de altă natură – era vorba de o anchetă penală? în acest caz lucrurile pot fi diferite.

Cu toate acestea ce puteți face este să solicitați în scris care este temeiul legal în baza căruia au solicitat numărul de telefon, dacă au fost întrunite (procedural) condițiile prevăzute de GDPR pentru obținerea datelor.

Și bineînțeles odată ce aveți răspunsul putem detalia mai mult.

Veți putea să vă exercitați și dreptul de ștergere așa cum ați menționat, pentru că oricum, dacă nu vor da curs solicitării, vor trebui să motiveze legal în baza cărui temei rețin datele. Dacă vă exercitați, să cereți și dovada ștergerii.

De îndată ce primiți un răspuns, ne puteți comunica și vă îndrumăm mai departe.

O zi bună!