Bună ziua,
Dacă în cadrul unui eveniment organizat de către o instituție publică de învățământ superior se fac poze și înregistrări video care vor fi publicate pe paginile de socializare ale instituției (facebook/instagram etc.) este necesar acordul participanților pentru a putea face și publica materialele foto/video?
Ex: La sfârsitul de an universitar se organizează festivitatea de premiere a studenților, iar în cadrul acestei festivități se fac poze și se transmite live pe pagina de facebook a instituției. La eveniment pot participa studenți, cadre didactice, conducerea universității, parinți/prienteni ai studenților etc.
În cazul în care este necesar consimțământul acestora pentru a putea fi pozați/filmați, iar unele persoane nu sunt de acord cu acest lucru, dar totusi vor să participe la eveniment, cum ar trebui procedat ținând cont ca este vorba despre un număr mare de persoane și este dificil de diferențiat?
Mulțumesc anticipat!
Stimată doamnă Paraschiv,
pentru prima parte a mesajului: da, avem nevoie de consimțământul persoanelor vizate pentru realizarea fotografiilor și publicarea lor pe rețelele de socializare – aceasta este regula. POt exista însă excepții pe măsură ce particularizați întrebarea.
În sensul prezentat de dumneavoastră există mai multe variante: fie mergem pe consimțământ fie pe interes legitim. Cea mai simplă variantă în cazul unei festivități de premiere, organizată într-un spațiu public, deschis cu participarea biroului de presa poate și a organelor mass media – aici doar facem INFORMAREA persoanelor că vor fi fotografiate și dacă doresc să nu apară în fotografii / filmări să se adreseze cu cerere către Responsabilul cu Protecția Datelor.
Se stabilește interesul legitim ca urmare a realzării unui test de balanță. Eu personal aș alege varianta aceasta.
Se poate merge și pe varianta alternativă a consimțământului pe care îl colectăm fie prin formularul online de înscriere la festivitate (se pune o bifă – vreau / nu vreau sa fiu fotografiat / filmat), fie la locație se împart badgeuri roșii și verzi (spre exemplu) roșu – nu vreau sa fiu fotografiat / verde vreau. Fotografiile ambientale care nu identifica in mod concret pe cineva, le folosim, cele în care avem persoane cu „roșu” nu le folosim / nu se stochează etc.
Dar bineînțeles se discută de la caz la caz, de la eveniment la eveniment.
Sperăm să vă fie cu folos.
Please login or Register to submit your answer