Comunitatea DPOCategorie: ConsimţământulO societate a publicat pe site-ul ei fotografii de la un team building organizat pentru angajați. Este necesar acordul lor pentru publicarea fotografiilor pe site-ul companiei?
IntrebariCursanti Echipa asked 5 ani ago
2 Answers
Cerasela Huza answered 5 ani ago

Având în vedere că ne aflăm în situația unei prelucrări de date cu caracter personal, este necesar un temei legal. Ideal ar fi ca angajații să își dea acordul înainte de a fi fotografiați. Dacă acest acord nu există, se poate obține un consimțământ ulterior în care ei să fie înștiințați cu privire la publicare fotografiilor pe site și unde să li se ceară acordul.

Cazac Dumitru answered 5 ani ago

În raporturile dintre angajator și angajat, trebuie evitat ca și temei legal de prelucrare al datelor cu caracter personal – consimțământul. Potrivit GL 29, angajatorul se află într-o „poziție de forță” față de angajat, ceea ce poate duce la vicierea consimțământului acestuia (nefiind în consecință unul liber exprimat).

Întrucât activități precum training-urile nu sunt permanente, nu este oportună includerea acestui scop de prelucrare în CIM (ceea ce ar constitui un temei legal de prelucrare – executarea contractului). Prin urmare, este suficientă o informare a angajatului asupra faptului că în cursul training-ului urmează a fi făcute poze ce pot apărea pe site (se va merge pe interes legitim – în scop de marketing). Angajatul trebuie să aibă posibilitatea să refuze la acest training în cazul în care nu dorește ca pozele cu el să apară pe site și nu sunt folosite alte tehnici, precum blurarea (drept de opt-out).