Comunitatea DPOCategorie: ConsimţământulO firma a organizat un concurs gratuit. O scoala care a participat la concurs cu niste elevi a postat pe site-ul firmei organizatoare rezultatele concursului. Acest lucru contravine Regulamentului GDPR? Cativa parinti au comentat negative postarea rezultatelor.
IntrebariCursanti Echipa asked 5 ani ago
1 Answers
Darius Farcas answered 5 ani ago

Bună ziua,

există câteva elemente necunoscute din scurta descriere făcută mai sus, astfel:

  1. Există / A fost semnat un protocol de colaborare între școală și firma organizatoare?
  2. A fost obținut consimțământul părinților pentru prelucrarea datelor în acest sens (ex. fotografierea copiilor la concursuri?)
  3. Școala a făcut postarea direct pe website-ul firmei?

Chiar dacă răspunsul este DA la toate cele trei întrebări, este justificată nemulțumirea părinților iar aceștia au dreptul de opoziție la prelucrarea datelor, astfel că printr-o simplă cerere a acestora de a fi anonimizate datele cu caracter personal ale elevilor lor sau poate chiar șterse, indiferent de relația contractuală stabilită între instituție și firmă, acestea sunt obligate să le șteargă.

Astfel, dacă există un cadru legal foarte precis, după cum am menționat, da, prelucrarea este legală, dacă nu există cele de mai sus menționate (întrebarea 1-2) prelucrarea nu este legală și situația este cu atât mai nesatisfăcătoare. În oricare dintre cazuri, părinții pot solicita în baza drepturilor pe care le au anonimizarea / ștergerea datelor.

O zi bună!