Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generaleNotificare prelucrare de date
Avram Ionela asked 3 ani ago

Buna ziua,

Este necesar să notific prelucrările de date la ANSPDCP? Sau să ne notificăm ca operator de date? Cum facem acest lucru?

1 Answers
Darius Farcas answered 3 ani ago

Bună ziua,

Un număr mare de operatori își pun această întrebare deoarece înainte de aplicabilitatea RGPD, Legea 677/2001 (care nu mai este în vigoare acum) prevedea obligația operatorilor să notifice prelucrările de date către ANSPDCP. Aceștia, în calitate de operatori erau trecuți într-un registru și i se comunica un număr unic.

Ei bine, lucrurile însă s-au schimbat odată cu aplicabilitatea Regulamentului, în sensul că operatorii NU mai au această obligație. Acest lucru vine probabil și ca urmare a clarificării denumirii operatorului, acesta putând fi orice persoană fizică, juridică, autoritate publică, ong, partid sau altă formă de organizare care prelucrează date. În privința termenului de prelucrare, RGPD-ul ne oferă o definiție foarte largă, astfel ca orice interacțiune manuală sau automată cu datele cu caracter personal (orice informații care duc în mod direct sau indirect la identificarea persoanei), va fi considerată prelucrare. Astfel vorbim de o sumedenie de termeni: colectare, stocare, transmitere, înregistrare, arhivare, ștergere, depozitare, divulgare, distrugere, etc. Toate acestea intră sub incidența termenului de prelucrare.

Având în vedere definițiile atât de largi, credem noi, un astfel de registru ar fi fost inutil, deoarece toate persoanele juridice sunt operatori de date.

Astfel, chiar dacă am fost notificați în acest sens sub Legea 677, în acest moment nu mai avem obligația de a trece numărul unic de înregistrare primit, pe documentele noastre.

Răspunsurile ANSPDCP cu privire la această problematică le găsiți aici – Întrebarea 4 – și altele: https://www.dataprotection.ro/?page=IntrebariFrecvente1