Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generaleMonitorizarea video in salile de clasa
Avram Ionela asked 4 ani ago

Buna,

Este legala filmarea elevilor si profesorilor in salile de clasa ?

1 Answers
Darius Farcas answered 4 ani ago

Bună ziua,

pentru a da un răspuns specific este nevoie să primim câteva lămuriri:

Vorbim despre camere CCTV instalate în sălile de clasă prin care în mod constant sunt monitorizați elevii și profesorii?

Vorbim despre instalarea acestor camere și funcționarea lor DOAR în cadrul examenelor naționale spre exemplu?

Vorbim despre situația desfășurării orelor online și înregistrarea cursurilor?

Vorbim despre înregistrarea profesorilor pe perioada pandemiei.. (strict a profesorilor) și transmiterea fie live / fie ulterior a înregistrărilor pt elevi?

Care dintre acestea ar fi particularitatea? pentru că în funcție de aceasta se poate oferi și un răspuns specific.

Cu toate acestea, pentru a da câteva direcții de răspuns pentru dumneavoastră ar fi de menționat următoarele:

În varianta clasică Elevi + profesori la ore, filmarea și înregistrarea acestora NU respectă normele de viață privată și protecție a datelor. O cauză renumită la Curtea Europeană a Drepturilor Omului este Milićević v. Muntenegru – în care CEDO decide că este ILEGALĂ montarea de camere în sălile de curs și obligă o universitate să le dea jos.

Totuși printr-o situație de tip examen de bac / examen de admitere universitate / examen național etc. se poate justifica într-un cadru RESTRÂNS montarea de camere, STRICT pe durata desfășurării examenului, cu un scop foarte specific, perioadă de retenție a datelor la fel, acces limitat la camere etc.

Astfel, regula ar fi că NU, nu este posibilă montarea.

Pentru variante de tipul înregistrarea profesorilor ( a elevilor este exclusă) / a cursurilor etc. din ordinele existente în legislație și aici ar fi niște interdicții, și posibilă strict cu consimțământul acestuia (deși e discutabil dacă acesta este liber exprimat sau nu, deci valabil sau nu) pentru desfășurarea activității în context pandemic. Această necesitate ar putea fi justificată, însă dacă scopul (educațional) s-ar putea atinge prin mijloace mai puțin intruzive (ex ore alternativ cu grupe de elevi etc), se va alege acea cale de desfășurare a activității. Astfel, deși ar putea fi o excepție, și acest caz ar putea fi problematic din perspectiva vieții private.

Care este problema de bază? că ,,la școală” în termeni generali, atât elevii cât și profesorii își manifestă comportamente care fac parte din viața privată (ex. elevii leagă prietenii / profesorii cu elevii la fel / profesorii între ei), pe când tocmai acest cadru este protejat.

Pentru mai multe detalii despre o temă specifică cum ar fi de ex. desfășurarea orei de educație fizică în timpul pandemiei, împreună cu conf.univ.dr. Nicolae Ploeșteanu, director al Centrului pentru Protecția Datelor am realizat o scurtă emisiune care poate fi vizualizată aici:https://youtu.be/ajhXkW7JPPg

Dacă doriți să discutăm în detaliu particularitățile cazului dumneavoastră, ne puteți contacta pe contact@gdprcomplet.ro și vă stăm la dispoziție.

De asemenea, mai multe situatii si exemple concrete referitoare la camerele de supraveghere gasiti in articolul Ce spune ultimul update GDPR despre supraveghere video și CCTV

O zi bună