Comunitatea DPOCategorie: Monitorizaremonitorizare video angajati si spatiu comercial
Mihaela Vasile asked 3 ani ago

Buna ziua,

Detin cateva magazine in mall-uri si m-am hotarat sa montez camere de supraveghere in incinta fiecarui magazin cu scopul de a preveni situatiile de vandalism si furt.

Insa, ma mai intereseaza ca, prin aceste camere, sa-mi supraveghez si angajatii pentru a vedea daca acestia vin la program, daca stau cat trebuie in magazin, daca respecta programul de lucru, daca iau mai multe pauze decat ar fi permis.

Din punct de vedere GDPR, ce trebuie sa fac pentru a fi in conformitate?

Multumesc.

4 Answers
Farcas Darius Echipa answered 3 ani ago

Bună ziua,

mulțumim pentru întrebare! Pentru conformarea sistemului de supraveghere video este nevoie de următorii pași de parcurs:

  • 1. Realizarea unui Test comparativ – din care reiese interesul de montare / utilizare CCTV

Se pune la dosarul GDPR.

  • 2. Redactare Politică de supraveghere video

Se păstrează la locațiile dumneavoastră

Se uploadează pe website dacă aveți

  • 3. Adoptare decizie montare / utilizare camere

Se utilizează pentru sistemul montat

  • 4. Se informează printr-un indicator specific (mai mult decât cel clasic Obiectiv supravegheat video) și cu privire la scopurile prelucrării, cine are acces la date, cât timp sunt păstrate, drepturile persoanelor vizate, date de contact.

Se pune pe usile magazinelor

!NB – foarte important ca dacă decideți să monitorizați și angajații în scopul îndeplinirii sarcinilor de serviciu acest lucru să reiasă atât din testul comparativ cât și să fie menționat în politica de supraveghere video / să existe și în decizie.

Este deosebit de important ca angajații să fie informați cu privire la acest lucru – chiar prin notă de informare / email etc. că sistemul este folosit și în acest scop!

Mihaela Vasile answered 3 ani ago

Va multumesc pentru raspuns. As putea intampina probleme din partea angajatilor? De exemplu, ar putea sa-mi faca plangere la autoritate ca le incalc dreptul la intimitate folosind monitorizarea video pentru a-i supraveghea si pe ei? Care sunt riscurile la care sa ma astept si care e sfatul dumneavoastra de a le diminua cumva? (de a fi acoperita legal)

A. G. answered 3 ani ago

Legea 190/2018 :

„Art. 5: Prelucrarea datelor cu caracter personal în contextul relaţiilor de muncă

În cazul în care sunt utilizate sisteme de monitorizare prin mijloace de

comunicaţii electronice şi/sau prin mijloace de supraveghere video la locul de

muncă, prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaţilor, în scopul

realizării intereselor legitime urmărite de angajator, este permisă numai dacă:

a)interesele legitime urmărite de angajator sunt temeinic justificate şi

prevalează asupra intereselor sau drepturilor şi libertăţilor persoanelor vizate;

b)angajatorul a realizat informarea prealabilă obligatorie, completă şi în mod

explicit a angajaţilor;

c)angajatorul a consultat sindicatul sau, după caz, reprezentanţii angajaţilor

înainte de introducerea sistemelor de monitorizare;

d)alte forme şi modalităţi mai puţin intruzive pentru atingerea scopului

urmărit de angajator nu şi-au dovedit anterior eficienţa; şi

e)durata de stocare a datelor cu caracter personal este proporţională cu

scopul prelucrării, dar nu mai mare de 30 de zile, cu excepţia situaţiilor expres

reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate. „

A. G. answered 3 ani ago

Pentru monitorizarea angajatilor (respectarea timpului de lucru si indeplinirea obligatiilor contractuale) cu siguranta o sa ai nevoie de o DPIA, adică de o analiză de impact asupra protecției datelor cu caracter personal. Evaluarea impactului asupra protecției datelor cu caracter personal pe care o are o anumită prelucrare a acestor date este obligatorie atunci când prelucrarea este susceptibilă să genereze un risc ridicat pentru drepturile și libertățile persoanelor fizice.

Totodata trebuie ca in nota de informare sa scrie clar ca prin sistemul de supraveghere video monitorizezi si angajatii nu numai integritatea spatiilor de lucru si a bunurilor!

” nu este permisă prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaților prin mijloace de supraveghere video în interiorul birourilor unde aceștia își desfășoară activitatea la locul de muncă, cu excepția situațiilor prevăzute expres de lege sau a avizului Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Astfel, se consideră că instalarea camerelor video în birouri este o măsură disproporționată, prin care a fost încălcat dreptul la viață privată al salariaților și s-a creat un disconfort prin monitorizarea continuă a acestora.

Este interzisă prelucrarea datelor cu caracter personal prin mijloace de supraveghere video în spații în care se impune asigurarea intimității persoanelor, cum ar fi: cabine de probă, vestiare, cabine de duș, toalete și alte locații similare. „