Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generaleM-am pomenit ca sunt girantul altei persoane.
NICOLETA FUDULU asked 3 ani ago

in urma analizei in biroul de credit facuta la banca, figurez ca asi fi girat pe persoana St….. Sta…… cnp 2*****. Mentionez ca eu nu am girat niciodata pe nimeni, drept pentru care doresc informatii despre aceasta persoana si ce anume am girat.

Intrebare: Banca respectiva sa folosit de cnp-ul meu fara sa-mi dau acordul .

CE POT FACE IN ACEST CAZ SA OBTIN DESPAGUBIRI ?

1 Answers
Darius Farcas answered 3 ani ago

Bună ziua,

vă mulțumim pentru întrebare! În cazul descris mai sus, aveți o breșă de securitate a băncii prin care v-a adus atingere vieții private și datelor cu caracter personal.

Ce puteți face?

  1. Faceți o cerere scrisă pe email – în ateția responsabilului cu protecția datelor, descrieți situația și menționați ca în baza drepturilor oferite de GDPR (De a fi informat și de acces) doriți să știți ce temei legal există pentru această prelucrare, ce s-a întâmplat, cine mai are acces la datele dumneavoastră, cui au fost transmise, ce alte date de ale dumneavoastră au fost compromise etc.
  2. Totodată după ce aveți un răspuns, sau chiar și înainte puteți face plângere la AUtoritatea de Supraveghere http://www.dataprotection.ro în partea stângă este un buton Plângeri RGPD. Apăsați, urmați procedura și completați câmpurile, depuneți plângerea.
  3. Probabil banca va dori mediere – în cazuri similare – de ex. Banca Transilvania a fost amendată cu 100.000 euro pentru o divulgare de date nelegală, în decembrie 2020. Mai multe detalii găsiți în comunicatul ANSPDCP: https://www.dataprotection.ro/?page=Comunicat_17_12_2020&lang=ro

Încălcarea este foarte serioasă și probelmatică, cu toate acestea, despăgubiri puteți obține fie prin mediere / negociere cu banca, fie pe calea instanței de judecată. Adică având în vedere situația, drepturile încălcate etc. ce s-a realizat, faceți cerere de chemare în judecată.

Dacă doriți mai multe detalii ne puteți scrie pe contact@gdprcomplet.ro și vă putem sta la dispoziție.