Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generaleinregistrare convorbiri telefonice
Iulia Petcu asked 1 an ago

Buna ziua,

Doresc sa aflu in ce temei legal pot fi inregistrate convorbirile telefonice dintr-o institutie publica.

Este nevoie de acordul DPO in acest caz?

Multumesc

1 Answers
Anca Suciu Echipa answered 1 an ago

îți mulțumim pentru întrebare.

Înregistrarea convorbirilor telefonice într-o instituție publică poate fi justificată în baza unor temeiuri legale specifice. Iată câteva situații în care înregistrarea convorbirilor telefonice ar putea fi permisă într-o instituție publică:

  • Obligație legală: Înregistrarea convorbirilor telefonice poate fi necesară pentru a îndeplini o obligație legală care îi revine instituției publice. De exemplu, înregistrarea convorbirilor ar putea fi necesară pentru a asigura respectarea unor reglementări specifice, cum ar fi cele referitoare la transparența și răspunderea în serviciul public sau cele privind combaterea fraudei și a corupției.
  • Protejarea intereselor vitale: Înregistrarea convorbirilor telefonice ar putea fi permisă atunci când este necesară pentru a proteja interesele vitale ale persoanei vizate sau ale altei persoane fizice. De exemplu, înregistrarea convorbirilor telefonice ar putea fi necesară pentru a asigura siguranța personalului și a vizitatorilor instituției publice sau pentru a preveni actele de violență sau amenințări la adresa securității publice.
  • Interes public sau exercitarea autorității oficiale: Înregistrarea convorbirilor telefonice poate fi permisă în scopul realizării unui interes public sau pentru exercitarea autorității oficiale cu care este învestită instituția publică. De exemplu, înregistrarea convorbirilor telefonice ar putea fi necesară pentru a monitoriza și a evalua calitatea serviciilor publice furnizate sau pentru a investiga reclamații și plângeri legate de activitățile instituției publice.
  • Interes legitim: Înregistrarea convorbirilor telefonice poate fi permisă în scopul intereselor legitime urmărite de instituția publică sau de un terț, cu condiția ca aceste interese să nu prevaleze asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei vizate. De exemplu, înregistrarea convorbirilor telefonice ar putea fi necesară pentru a asigura o evidență a comunicărilor între instituția publică și părțile implicate într-un proces administrativ, pentru a preveni abuzurile, a soluționa conflictele sau a facilita instruirea și îmbunătățirea serviciilor furnizate de instituția publică.

Rețineți că reglementările specifice pot varia în funcție de jurisdicția locală și de contextul specific.

În ceea ce privește acordul DPO, nu este nevoie de acordul explicit al Responsabilului cu Protecția Datelor pentru a înregistra convorbirile telefonice într-o instituție publică. Cu toate acestea însă, implicarea și consultarea acestuia sunt esențiale pentru a asigura conformitatea cu reglementările privind protecția datelor și pentru a minimiza riscurile asociate cu prelucrarea datelor cu caracter personal.