Comunitatea DPOCategorie: SancțiuniGrupuri Facebook
CALIN OACHIS asked 5 ani ago

Buna ziua, exista diverse grupuri create pe Facebook (doar un exemplu), unde diverse persoane publica in mod necontrolat si neautorizat date personale ale unor angajati ai unor firme, inclusiv toate datele de contact ale firmei si angajatilor acesteia, insotite de diverse afirmatii defaimatoare, in urma unor raporturi profesionale cu respectiva firma. Rog sa-mi spuneti care sunt caile / masurile prin care respectiva firma se poate indrepta impotriva autorilor si / sau detinatorilor site-ului, blogului sau oricarei alte forma publica de comunicare care are aceeasi atitudine.

Multumesc.

1 Answers
Cerasela Huza answered 5 ani ago

Buna ziua,

Pentru început trebuie să identificăm anumite elemente de bază pentru a determina ce fel de prelucrare este.

Datele cu caracter personal ale persoanelor fizice, angajați ai unei companii – nume, prenume, adresa de domiciliu – sunt date cu caracter personal.

Numărul de telefon, dacă aparține companiei, nu este o dată cu caracter personal, chiar dacă este folosit de un angajat.

Datele referitoare la persoana juridica, companie, nu sunt date cu caracter personal, astfel ele pot fi făcute publice.

Dacă ne referim la tipul prelucrării, trebuie să identificăm situațiile si modul în care au fost aceste date publicate. Dacă prelucrare este una domestică și informațiile apare pe un cont de Facebook personal, a persoanei vizate, GDPR nu se aplică.

Dacă informațiile au fost publicate cu scopul de publicitate, de a fi distribuite pe diferite grupuri sau bloguri, atunci sunt supuse GDPR-ului.

Luam situația în care, informații cu caracter personal, despre o persoană fizică, sunt distribuite pe diverse grupuri, bloguri, etc. fără a fi o prelucrare domestică făcută de către persoana vizată, atunci puteți lua următoarele măsuri:

  • Exercitarea dreptului de ștergere și solicitarea acestui lucru administratorului paginii respective, blogului, etc.
  • Adresa directă către operatorul site-ului, cu aceeași solicitare
  • În urma unui refuz sau în cazul în care nu ați primit nici un răspuns, vă puteți adresa ANSPDC.
CALIN OACHIS replied 5 ani ago

Buna ziua si multumesc, evaluarea dvs. este absolut corecta, voi depune imediat o plangere, deoarece administratorul a spus ca el nu-si asuma nicio raspundere pentru postarile utilizatorilor si nu va lua nicio masura. O zi placuta.