Comunitatea DPOCategorie: Institutii PubliceGratuitate transport public
Mihai Preotescu asked 4 ani ago

Buna ziua!

O societate de transport in comun (A), conform unei hotarari de consiliu, permite transportul gratuit al salariatilor altei societati (B), pe toate liniile de transport teran, pe baza legitimatiei de serviciu.

Totusi, societatea (A), solicita si un tabel cu toti salariatii societatii (B), cu nume, prenume, serie CI si CNP, lunar, pentru verificari.

Tinand cont ca la o eventuala verificare in mijloacele de transport in comun, salariatii societatii (B) se pot legitima cu legitimatia de serviciu, din punct de vedere GDPR, este legala solicitarea datelor personale de mai sus?

Va multumesc!

2 Answers
Darius Farcas answered 4 ani ago

Bună ziua,

întrebarea dumneavoastră are un caracter foarte specific iar un răspuns exact poate fi dat doar ca urmare a analizei hotărârii de consiliu și a altor aspecte contractuale care au intervenit în această speță. Cu toate acestea pentru a răspunde întrebării, în termeni generali situația poate fi văzută în felul următor:

Vorbim despre un singur temei legal al prelucrării: hotărârea de consilliu care stabilește cadrul în care se va desfășura acțiunea – accesul permis pe baza legitimației de serviciu, astfel verificările se vor face pentru legitimația de serviciu și nu altfel.

ÎNSĂ, dacă s-a căzut în vreun fel sau altul, prin contract, protocol etc. de acord între cele două societăți ca să se poată face corespondența dintre spre ex. legitimația nr 343434 și angajatul X, prin prelucrarea datelor din Cartea de Identitate, pentru a vedea dacă într-adevăr este angajat, atunci ca regulă generală situația este legală. Cu toate acestea, se recomandă o analiză de impact asupra acestei prelucrări pentru a se vedea dacă este nevoie de toate datele respective să fie prelucrate. Adică: dacă este nevoie spre ex. și de CNP (atribut unic de identificare a fiecărei persoane) și de Serie și nr ( la fel).. + Nume + legitimație.. sau e suficient să fie nume prenume, legitimație și serie și nr CI ( fiind mai puțin intruzive decât CNPul).

După cum spuneam.. fiind vorba de o chestiune foarte specifică, responsabilii cu protecția datelor sau personaele cu responsabilități în acest sens ar trebui să facă o ședință comună în care să discute toate aceste aspecte.

Mihai Preotescu replied 4 ani ago

Va multumesc. Ramane discutia dintre cei doi DPO si serviciile juridice

Darius Farcas answered 4 ani ago

Sigur, ce este recomandat, dacă există un serviciu juridic, este ca să se ceară un punct de vedere de la acest serviciu pe această problematică specifică, iar mai apoi acesta pus în vedere responsabililor cu protecția datelor.