Matild Beata Janka asked 4 ani ago

Buna ziua,

DPO trebuie sa fie angajat cu contract de munca la un Partid politic sau este de ajuns sa fie un membru (care are diploma DPO) imputernicit de catre presedintele partidului?

DPO trebuie sa fie din localitatea unde are sediul Partidului? DPO poate sa lucreze doar online?

In caz de control de catre Autoritatea Nationala de Supraveghere DPO trebuie sa fie la sediul Partidului?

1 Answers
Darius Farcas answered 4 ani ago

Bună ziua,

mulțumim de întrebări.

Pt cazul unui partid politic care își numește DPO, variantele sunt:

  1. Este Angajat cu CIM
  2. Este Un terț – contract de prestări servicii cu o firmă specializată care oferă astfel de servicii
  3. Este un angajat al partidului la nivel central / regional și este numit pe mai multe structuri etc.

Cu privire la a doua întrebare, nu, nu este obligatoriu să aibe domiciliul în localitatea unde partidul își are sediul etc. Ce este important este ca acesta să poată să își desfășoare activitatea în mod util, eficient, să i se pună la dispoziție resursele necesare și să POATĂ să fie implicat în mod corespunzător în toate aspectele care privesc protecția datelor. Adică dacă de ex. deja angajatul cu CIM are o mulțime de atribuții și i se mai ,,bagă pe gât” și protecția datelor, partidul nu își îndeplinește în mod corespunzător obligațiile întrucât nu asigură un cadru în care să poată fi implicat în timp util și în mod corespunzător în toate aspectele importante.

Atenție: activitatea partidelor poate fi sancționată puternic de ANSPDCP – în alte țări din UE avem deja amenzi. – Aici găsiți un video de 3 minute pe care l-am făcut despre aceasta: https://www.youtube.com/watch?v=aVZmcW0co1c

În legătură cu solicitările ANSPDCP, aceștia pot într-adevăr să solicite să fie la sediu la momentul vizitei, iar în acest caz este obligatoriu. Totuși uneori apelează la variante precum: consultare în scris / solicitări în scris etc.

Sper că v-am răspuns tuturor întrebărilor!

O zi bună!

Janka Matild Beáta replied 4 ani ago

Multumesc pentru raspunsuri!