Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generaleFolosirea camerelor video și audio în sălile de clasă
Leontin Leontin asked 2 ani ago

Bună seara, este legală folosirea camerelor video și audio în sălile de clasă, pe perioda orelor de curs în decursul anului școlar (cu excepția situației cand activitatea școlară se desfășoară în sistem online)? Vă mulțumesc!

1 Answers
Farcas Darius Echipa answered 2 ani ago

Stimate domnule Leontin,

vă mulțumim pentru întrebare!

Există vreo prevedere specifică în legislație (ex. în vreo hotărâre a ministerului educației) care să facă obligatorie supravegherea video afară de cazurile menționate? Din câte cunoaștem noi nu ar exista, decât pentru cazurile de susținere a examenelor (capacitate, bac etc). În ce fel se folosesc camerele când dvs. sunteți prezenți la ore fizic? Sunt deschise și înregistrează ? sau e vb de live? în ce scop și cine a autorizat această acțiune?

Întrebăm acestea întrucât există cauze la CEDO prin care utilizarea camerelor în acest context (este o cazuă la CEDO – puteți să o citiți pe larg aici: https://eubusinesslaw.files.wordpress.com/2017/11/traducere-cpd-_-cauza-cedo-antovic-si-mirkovic-impotriva-muntenegru.pdf ) nu ar fi conformă principiilor protecției datelor și protejării vieții private, fiind lipsită de temei legal.