Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generaleDPO – retragere notificare
Avram Ionela asked 3 ani ago

Buna dimineata.

Imi puteti spune cum declar la ANSPDCP, ca nu mai exista persoana declarată ca responsabil?

2 Answers
Ghidiu Eli Echipa answered 3 ani ago

Dacă trebuie să îndepliniți obligația de a avea un responsabil cu protecția datelor, dar nu există in cadrul firmei resurse pentru a desemna o persoana in regim full time sau part time, sau pur și simplu doriți să desemnați o persoană cu experiență, atunci puteți să externalizați tot procesul. Mai multe detalii despre serviciul DPO externalizat, gasiti aici.

Darius Farcas answered 3 ani ago

Bună ziua,

Întrebarea pe care o adresați implică două aspecte:

  1. Există desemnat un DPO la ANSPDCP? Dacă da iar acesta își încheie activitatea și se dorește desemnarea unui nou DPO, în acest caz se completează formularul pus la dispoziție de către ANSPDCP cu datele de contact ale noului DPO.

    https://www.dataprotection.ro/formulare/formularRpd.do?action=view_action&newFormular=true

    În fapt, vom avea o suprascriere, astfel datele cele mai noi rămânând înregistrate.

    Completarea formularului durează 2-3 minute, este foarte rapidă, însă dacă sunteți operator din categoria celor obligați să desemnați un DPO, este foarte importantă! În practica UE lipsa desemnării DPO-ului în condițiile în care această desemnare era obligatorie a fost sancționată cu amendă.

  2. În cazul în care, dintr-o reanalizare a activităților dumneavoastră, sau ca urmare a unor restructurări interne, constatați că NU mai aveți obligația numirii unui DPO (ex. nu mai furnizați serviciile specifice care atrăgeau obligația numirii – ex dezvoltarea / mentenanța anumitor platforme care găzduiau datele a mii de persoane, datele nu mai sunt prelucrate nici în alte scopuri secundare), și doriți ca persoana notificată să nu mai dețină această calitate, în acest caz, recomandarea noastră este să aduceți la cunoștința ANSPDCP acest aspect printr-o cerere de consiliere.

    Noi nu am găsit un formular specific prin care să poată fi făcută această înștiințare, dar credem că printr-o cerere de consiliere prin care se expune toată situația și se cere punctul de vedere / se pune în vedere concluziile dumneavoastră și faptul că nu mai este necesară notificarea, reprezintă diligențe suficiente pentru înștiințarea / informarea ANSPDCP.

Pentru o analiză mai pe larg a obligativității dumneavoastră de a numi DPO, ANSPDCP ne pune la dispoziție și câteva clarificări accesând următorul link:

https://www.dataprotection.ro/?page=IntrebariFrecvente1

Avram Ionela replied 3 ani ago

Va multumesc!