Comunitatea DPOCategorie: Responsabilul cu protecția datelor (DPO)Dovada inregistrarii la ANSPDCP ca operator de date
Alexandru Ancuta asked 4 ani ago

Buna ziua.

Cei de la ITM ne-au cerut „Dovada inregistrarii la ANSPDCP ca operator de date” si nu inteleg ce vor sa le aratam avand in vedere ca Registrul de evidenţă a prelucrărilor de date cu caracter personal nu mai exista.

Aveti idee ce le informatii le putem oferii?

Multumesc,

Alexandru

2 Answers
Darius Farcas answered 4 ani ago

Bună ziua,

obligația aceasta era aplicabilă legislației vechi, Directiva 95/46 transpusă în legea națională – Legea 677/2001.

Sub această legislație era necesar ca fiecare operator de date cu caracter personal să se notifice la ANSPDCP, și i se atribuia un număr. Acel număr de identificare însoțea datele de identificare ale societății.

Ei bine, începând cu 25 mai 2018, odată cu aplicarea GDPR-ului, această obligație nu mai există! Nu mai există nici posibilitatea să vă înregistrați ca operator de date!

Ce puteți oferi într-o asemenea situație este exact răspunsul ANSPDCP (autoritatea de supraveghere) cu privire la această speță – https://www.dataprotection.ro/?page=IntrebariFrecvente1

  1. Este necesar să mai notific prelucrările de date?

    Având în vedere faptul că începând din data de 25 mai se aplică Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE, operatorii nu mai au obligația de notificare a prelucrărilor de date.

https://www.dataprotection.ro/?page=Eliminarea_obigatiei_operatorilor_de_a_notifica_prelucrarile_de_date&lang=ro

  • clarificări pe această temă din partea Autorității.

O chestiune la care să fiți atenți! Nu a dispărut Registrul de evidență a prelucrărilor de date ci formularul de notificare nu mai este trecut în registrul Autorității. Pentru dumneavoastră ca operator, acesta este reglementat de art. 30 din GDPR – dacă aveți peste 250 angajați. În caz contrar este recomandat să îl aveți.

Alexandru Ancuta replied 4 ani ago

Mulțumesc frumos pentru lămurirea situației.

Alexandru Ancuta answered 4 ani ago

Revin cu o intrebare referitor la registru.

Pe site-ul ANSPDCP a existat un registru cu operatorii, dar link-ul nu mai este disponibil si nu mai functioneaza, iar in apelul telefonic avut cu cei de la autoritate, acestia mi-au spus ca nu mai exista.

Autoritatea Naţională de Supraveghere deţine o evidenţă a operatorilor (persoane juridice sau fizice) înregistraţi în Registrul de evidenţă a prelucrărilor de date cu caracter personal, ce poate fi consultat on-line, la adresa:

https://www.dataprotection.ro/notificare/cautari.do

Vorbim cumva despre doua registre diferite sau registrul de mai sus se referea strict la prelucrarile de date cu caracter personal? Imi pare rau ca sunt confuz dar nu am apucat sa vad niciodata cum arata acest registru cand a functionat.