Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generaleDespre Imputerniciti si Acorduri GDPR
Ciprian Petculescu asked 5 ani ago

Salutare,

Intrebare 1 :

Avem 2 Societati (Societatea 1 si Societatea 2)

Ambele Societatati au sediul pe acelasi teren , cladiri diferite.

Societatatea 1 este proprietara terenului si al propriei cladiri .

Societatea 2 este proprietara doar pe cladirea proprie.

Intre cele doua Parti exista un contract de Prestari servicii . Societatea 2 presteaza servicii doar pentru Societatea 1.

Societatea 1 monitorizeaza video atat interiorul cladirii proprii , drumul de acces si imprejurimile cat si interiorul cladirii Societatii 2. Societatea 1 mai are control asupra barierelor, control acces, si servicii de IT cand e cazul.

In realitate ambele firme fac parte dintr-un Grup cu acelasi Patron.

Societatea 1 este imputernicita Societatii 2 ?

Intrebare 2:

O Societatea gazduieste pe alta, ca punct de lucru. Implicit monitorizarea angajati se face pt toti : monitorizare video, control acces, date navigare internet, servicii de IT de la Societatea gazda.

Societatea Gazda se numeste imputernicit pentru datele cu care intra in contact?

Multumesc,

Petcu

1 Answers
Cazac Dumitru answered 5 ani ago

Conform RGPD, persoana împuternicită de operator este persoana fizică sau juridică, autoritatea publică, agenția sau alt organism care prelucrează datele cu caracter personal în numele operatorului. Mai mult decât atât. conform art. 28 alin. 3), persoana împuternicită prelucrează datele cu caracter personal numai în baza unor instrucțiuni documentate din partea operatorului, iar conform definiției operatorului – acesta stabilește scopurile și mijloacele de prelucrare da datelor cu caracter personal. Prin urmare, acestea sunt trăsăturile caracteristice ale unei relații de tip operator- persoană împuternicită, și urmează a fi stabilite pentru fiecare situație și tip de prelucrare în parte. Există situații în care pentru anumite operațiuni se poate stabili caracterul unei relații de tip operatori asociați, iar pentru alte operațiuni să fie operator – persoană împuternicită ( de ex. platformele de recrutare on-line).

Cu referire la prima speță, nu este relevant aspectul proprietății asupra terenului și clădirilor din punct de vedere RGPD. Ceea ce este important – sunt obligațiile care revin operatorului în temeiul RGPD. La prima vedere, din cele descrise, Societatea 1 pare să fie persoană împuternicită a Societății 2, în cazul în care sunt întrunite condițiile descrise mai sus. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că aplicarea RGPD în cadrul relațiilor dintre societăți în cadrul unui Grup (Holding) este destul de complicată și complexă, și trebuie făcută pentru fiecare caz în parte o analiză specifiă. Prin urmare, acest răspuns este unul cu titlu general, iar pentru a oferi un răspuns concret, trebuie analizate toate detaliile.

Speța nr.2

În principiu, este o simplă aplicare a trăsăturilor caracteristice operator- persoană împuternicită. În cazul în care societatea prelucrează datele angajaților în numele altei societăți – este persoană împuternicită. În același timp, a nu se uita că această relație trebuie să fie caracterizată prin îndeplinirea cerințelor prevăzute de RGPD, printre cele mai importante fiind existența unui acord care să prevadă obiectul, durata, natura, scopul prelucrării precum și garanții adecvate.