Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generaleDate privind vaccinarea
Nona asked 3 ani ago

Bună ziua! Ce părere aveți despre colectarea datelor despre stadiul vaccinării Covid, în perspectiva solicitării angajaților vaccinați să se reîntoarcă la munca la birou? Organizația dorește reîntoarcerea angajaților aflați acum în telemuncă, deoarece a scăzut productivitatea, dar doar pentru angajații vaccinați.

1 Answers
Darius Farcas answered 3 ani ago

Bună ziua,

întrebarea adresată este foarte bună pe de o parte, pe de alta foarte dificilă și cu multe aspecte de luat în considerare, astfel:

Constituirea unei evidențe a celor vaccinați poate fi o chestiune legitimă în contextul pandemiei și a desfășurării relațiilor de muncă.

Chestiunea însă nu este specifică protecției datelor ci este specifică desfășurării activității în bune condiții a operatorului și a dreptului muncii. Astfel că diferențierea pe criterii de vaciinare – cei chemați la lucru și cei care nu sunt, este legitimă. Discriminarea se poate invoca doar în ceea ce privește relațiile de muncă, chestiune specifică dreptului muncii.

Cu toate acestea, aspectele care pot fi problematice din eprspectiva protecției datelor sunt următoarele:

Regula pentru prelucrarea datelor sensibile, cum sunt cele privitoare la starea de sănătate, datele medicale, este că se interzice acest lucru. Acest lucru se face doar ca excepție în anumite situații concrete, cum ar fi aceasta însă temeinic documentată astfel: este necesar să existe o procedură internă prin care să fie reglementate lucrurile.

Adică, în practică, spre exemplu la întoarcerea la uncă persoana să poată prezenta dovada vaccinării însă doar unui număr restrâns de persoane și dovada acesteia să nu fie reținută (adică să nu se facă copie după). În aceeași ordine de idei, dacă totuși se constituie o bază de date cu elemente specifice și copii după dovezi ale vaccinării, crește nivelul de risc la adresa persoanelor vizate și trebuie luate garanții adecvate.

Procedura ar trebui să cuprindă elemente precum că: la nivelul încetării pandemiei, datele / documentele se distrug / că accesul la date va fi restricționat doar în baza nevoii de a cunoaște (ex. doar Directorul de Resurse Umane să aibă acces) etc.

În concluzie, problematica nu este specifică protecției datelor, recomandarea ar fi ca să nu fie reținute documentații, să fie păstrate la un nivel minim eventual și luate toate măsurile de protecție necesare pentru desfășurarea lucrurilor într-un astfel de cadru.

În caz contrar riscurile se pot materializa, naște conflicte de muncă, sesizări, plângeri etc.

Sperăm ca măcar în parte să vă fi răspuns la întrebare!

O zi bună!

Darius