Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generaleDaca comercializam produse in cadrul platformei emag marketplace, care este statutul nostru fata de noile reglementari ?
MARIAN MARIUS asked 5 ani ago

Daca comercializam produse in cadrul platformei emag marketplace, care este statutul nostru fata de noile reglementari ?E necesar sa prelucram datele cu caracter personal?

2 Answers
Cazac Dumitru answered 5 ani ago

Necesitatea prelucrării datelor cu caracter personal rezultă din tipul de activitate prestată. Prin urmare, dacă e necesar sau nu să prelucrați date cu caracter personal este la latitudinea dvs. În același timp, reamintim că în sensul Regulamentului General privind Protecția Datelor cu Caracter Personal, prelucrare înseamnă orice operațiune sau set de operațiuni efectuate asupra datelor cu caracter personal sau asupra seturilor de date cu caracter personal, cu sau fără utilizarea de mijloace automatizate, cum ar fi colectarea, înregistrarea, organizarea, structurarea, stocarea, adaptarea sau modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, divulgarea prin transmitere, diseminarea sau punerea la dispoziție în orice alt mod, alinierea sau combinarea, restricționarea, ștergerea sau distrugerea iar date cu caracter personal înseamnă orice informații privind o persoană fizică identificată sau identificabilă („persoana vizată”); o persoană fizică identificabilă este o persoană care poate fi identificată, direct sau indirect, în special prin referire la un element de identificare, cum ar fi un nume, un număr de identificare, date de localizare, un identificator online, sau la unul sau mai multe elemente specifice, proprii identității sale fizice, fiziologice, genetice, psihice, economice, culturale sau sociale.

Oricine este operator de date cu caracter personal (a se vedea definiția în Regulament) este ținut să respecte prevederile Regulamentului. Din informațiile furnizate, și anume că folosiți o platformă de comercializare produse, putem trage concluzia că activitatea dvs implică și o prelucrare de date cu caracter personal.

În același timp, în cazul dvs, platforma emag marketplace este operatorul care trebuie să demonstreze conformitatea cu Regulamentul. Dacă sunteți și dvs operator, trebuie să aveți grijă ca această platformă să fie conformă RGPD. Conformitatea poate fi evaluată în dependență de clauzele contractuale sau condițiile de a folosi această platformă.

Liviu Baltoi answered 5 ani ago

Pe scurt, avand in vedere ca Dvs, folositi platforma pusa la dispozite de Dante, asadar prin intrermediul acestei platforme se colecteaza datele de la persona vizata, ei sunt Operatorul, dar persona vizata stie ca datele sale sunt pentru Dvs , ca vendor, date ce va ajuta la indeplinirea scopului contractului la distanta, fapt ce poate duce la trasferul datelor catre terti, gen curieri, acest lucru inseamna ca si Dvs sunteti operator, in cazul de fata Operator Asociat.

eMAG ul are o anexa specifica pentru acest lucru, isi asuma partea lor de responsabilitate, dar si Dvs trebuie sa aveti in vedere Regulamentul cu toate prevederile sale in privinta Operatorilor Asociati, art 26