Comunitatea DPOCategorie: Drepturile persoanelor vizateCum am putea rapunde unui fost agnajat care ne cere dreptul de opzitie si de restrictionare prelucrari intr-o companie privata?
Radu Ispas asked 4 ani ago

Buna ziua,

Cum am putea rapunde unui fost agnajat care ne cere dreptul de opzitie si de restrictionare prelucrari intr-o companie privata?

De precizat ca aceste date nu mai sunt folosite si se arhiveaza conform unui nomlencator arhivistic de la resurse umane.

Dreptul restrictionarii prelucrari datelor – Conform Art.18 aliniatului (1) litera c) operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării daca angajatul nu mai exista dar putem sa prelucram datele persoanei vizate daca ni se solicita pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanţă.

Odată restricționate aceste date, pot fi prelucrate doar cu consimțământul dumneavoastră.

În anumite situații, prelucrarea datelor este necesară în vederea îndeplinirii unei obligații legale, ca de exemplu păstrarea statelor de plată pe o durată de 50 de ani sau păstrarea contractelor de muncă pe o durată de 75 de ani.

Dreptul la opoziție – Conform Art. 21 vom înceta prelucrarea datelor dvs. cu excepția cazului în care demonstrăm că avem motive legitime și imperioase care justifică prelucrarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților dvs. sau dacă scopul prelucrării este constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță.

Cred ca conteaza mult contractul si probabi si functia acestiua, ce ar fi de adugat sau modificat?

Va multumesc anticipat!

1 Answers
Darius Farcas answered 4 ani ago

Bună ziua,

Ar fi folositor să facem distincția între solicitare – răspuns și temeiul legal în baza căruia prelucrăm datele. Nu de puține ori ne lovim de cazuri în care există nenumărate solicitări ale persoanelor vizate care nu au înțeles corect prevederile GDPR sau abuzează de acestea ( ex. solicitare de ștergere a datelor din cazierul judiciar pe motiv că există acest drept de ștergere – FALS).

Mai apoi trebuie stabilit cu privire la care date se face această solicitare, cele legate de raporturile de muncă pt care există o obligație legală sau cele legate de un interes legitim sau consimțământ?

  1. Pentru cazurile asemănătoare cu cel menționat de dumneavoastră – se face o solicitare pentru ștergerea / restricționarea etc. a datelor care sunt prelucrate în baza obligației legale, SE VA DA RĂSPUNS că aceste date sunt prelucrate în baza obligației legale (ex. Legea 16/1996) și nu se poate da curs solicitării.
  2. Pentru cazurile în care există un interes legitim, situația este mai sensibilă întrucât este nevoie de un test de balanță din care să reiasă interesul legitim superior al companiei dumneavoastră ( a se vedea Avizul 06/2014 privind noțiunea de interese legitime ale operatorului de date al WK29 – Grupului de lucru 29). Dacă reiese interesul superior, răspunsul este similar, nu se poate da curs solicitării.. si se invocă acesta
  3. Dacă este vorba despre un consimțământ, acesta poate fi retras oricând – ex cazurile în care angajatul apare în fotografiile de promovare puse pe website-ul companiei, și veți da răspuns că dați curs solicitării.

În concluzie, se analizează despre ce date este vorba și temeiul legal.

Radu Ispas replied 4 ani ago

Ok am inteles, va multumesc de raspuns!