Magdalena Simion asked 3 ani ago

Buna ziua. Ofer consultatii nutriționale online si clientii mei nu au toti posibilitatea sa imi trimita imprimat si scanat Documentele semnate. Cum as putea avea consintământul lor in aceasta situatie?

O sa organizez in curand cursuri online in direct. Cum pot avea consintământul tuturor?

daca s-au mai pus intrebarile, va rog sa imi dați un link. Am cautat si nu am gasit. va multumesc, Magda

1 Answers
Darius Farcas answered 3 ani ago

Bună ziua,

pentru a vă putea oferi un răspuns care să vă ajute în concret, ar fi nevoie de mai multe informații:

  • Ce fel de documente solicitați?
  • Care este metoda de înscriere la curs? Metoda de contractare care este? dar de plată?
  • Pentru ce anume doriți consimțământ?

Ca și aspecte generale ce putem puncta ar fi următoarele:

  1. Atunci când organizăm un curs (contra cost spre exemplu), se colectează câteva date printre care pot fi date din CI (ex. pt facturare) sau date de contact (pt trimiterea datelor de conectare la conferință etc). Toate aceste date au ca temei legal al prelucrării Încheierea respectiv Executarea contractului de prestări servicii cu dumneavoastră.Astfel, NU aveți nevoie de consimțământul lor pentru acest tip de prelucrări.
  2. Dacă însă, doriți ca să le prelucrați și date pentru scopuri secundare, ex. emailul pt a le trimite newsletter, fotografia / capturi de ecran cu participanții pentru publicitate în social media, în acest caz AVEȚI nevoie de consimțământul persoanei în concret.

Ce trebuie însă să vă asigurați este că la nivel contractual există prevederi cu privire la protecția datelor, că respectați principiile impuse de GDPR (ex. minimizării datelor – se vor prelucra DOAR datele necesare atingerii scopurilor – adică al organizării cursului online), să luați măsuri tehnice și organizatorice pentru protejarea datelor persoanelor (ex. se vor folosi platforme securizate; dacă se fac plăți prin website, ne asigurăăm că este securizat website-ul etc), că am făcut corect informarea persoanei cu privire la drepturile acesteia etc.

În concluzie, totul depinde de specificul cazului dumneavaostră, documentele se pot prelucra, trimite, atunci când avem de a face cu executarea unui contract, nefiind nevoie de consimțământ, însă trebuie să ne asigurăm de toate cele menționate mai sus.