Comunitatea DPOCategorie: Consimţământulconsimtamant imagini foto/video
Ciprian Petculescu asked 5 ani ago

Salutare,

Am nevoie de putin ajutor referitor la prelucrarea imaginii unor persoane (filmari in scop de marketing)

Sa zicem ca o Societare, complex turistic, are filmulete cu promovarea localului pe care le posteaza pe paginile de Socializare (facebook , instagram si youtube). In filmulete apar atat angajati, colaboratori (cantareti, Dj etc) cat si clienti, inclusiv copii.

 1. Ce facem cu imaginile colectate inainte de GDPR (25 mai 2018), trebuie sa le stergem de pe pagini daca nu putem demonstra consimtamantul?
 2. Pentru viitoarele filmari este necesar consimtamantul fiecaruia in parte ? (Aici ma refer ca poate filmez intr-o camera plina de oameni…)
 3. Pentru cantareti, DJ, putem folosi temei legal contractul de prestari servicii , in baza unui act aditional care contine detalii si informare GDPR ?
 4. Exista vreo limita de timp pentru care putem prelucra/promova imaginile? In acest moment am trecut in formularul de consimtamant 10 ani in ideea ca poate peste cativa ani vor face vreun review aniversar si vor refolosi filmarile.
 5. Exista vreo alta alternativa la consimtamantul scris ?
 6. Stiti ceva de vreun ghid sau practica referitor la colectarea materialelor audio/foto/video in scop de promovare?

Va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns din practica voastra, sau o parere sigura.

Va multumesc! 👍

3 Answers
owl power EUROPE Miklos Csaba answered 5 ani ago
 1. Nesemnificativ de data, daca se cere – trebuie sterse. Persoana are dreptul de a revoca un consintamant deja dat.
 2. Daca o persoana se poate identifica din acea filmare, deja trebuie sa aveti acordul.
 3. Ajunge doar o mentiune (lista de terte entitati) in termeni si conditi si/sau in politica de confidentialitate. (E.g.: Colaboram cu lista de persoane, firme + motivatia …catering, muzica). Simplificati nu triplati numarul de pagini deja existent. Un paragraf scrut, DAR sa fie la zii cu datele (ex colaboratori eliminati, cei noi adaugati).
 4. La fiecare cerere trebuie sa fie rezolvata in max 1 luna. Deci daca cineva cere sa fie anonomizat sau sters….porneste cronometrul.
 5. Da, cel electronic, care contine identificare minimala (nume, prenume, data, IP).
 6. Se recomanda pre- filmari sau poze care se pot folosi in scopuri comerciale. Exemplu: videohive.net si photodune.net

PS: parere sigura nu exista – legislatiile inca sunt vag si mai ales local adoptate (per fiecare tara). Daca filmati un turist strain, el va apela la autoritatea din tara lui daca nu exista alta solutie mai rapida pentru rezolvarea cerinteli lui. Asta va complica putin neplacerea.

Ciprian Petculescu replied 5 ani ago

Va multumesc pentru raspunsuri

La punctul 3 spuneti sa adaugam la Termeni si conditii de pe site?, practic sa ii informam ca vor fi filmati in scop de marketing? dar tot trebuie sa avem un temei legal, sa obtinem consimtamantul. Ma gandeam sa le trec in contract ca si clauza ca ii pot filma pentru promovare si sa nu mai am nevoie de consimtamant.

La punctul 4 cred ca nu s-a inteles, eu ma refereram daca atunci cand cer consimtamantul , este ok sa le zic
ca am nevoie de imaginile cu ei 10 ani …., bineinteles ca isi poate retrage consimtamantul in orice moment, dar daca nu, atunci timp de 10 ani folosesc imaginile lui in scopurile mentionate fara a mai reinnoi consimtamantul

La punctul 6 ma refeream daca exista ghiduri care fac referire la prelucrarea imaginilor angajatilor/clientilor in scop de marketing.

Ciprian Petculescu answered 5 ani ago

Alte pareri ?

Darius Farcas answered 5 ani ago

Bună ziua,

eu aș alege o altă variantă, care din punctul meu de vedere poate fi acceptată de Regulament chiar dacă pe alocuri, la limită și anume: interesul legitim al operatorului.

Dacă studiem cu atenție prevederile regulamentului în Considerentul 47, ultima teză aflăm că: Prelucrarea de date cu caracter personal care are drept scop marketingul direct poate fi considerată ca fiind desfăşurată pentru un interes legitim.

În orice caz, existenţa unui interes legitim ar necesita o evaluare atentă, care să stabilească inclusiv dacă o persoană vizată poate preconiza în mod rezonabil, în momentul şi în contextul colectării datelor cu caracter personal, posibilitatea prelucrării în acest scop

Cu toate acestea, considerentul 70 subliniază că: În cazul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate în scopuri de marketing direct, persoana vizată ar trebui să aibă dreptul de a se opune unei astfel de prelucrări, inclusiv creării de profiluri în măsura în care aceasta are legătură cu marketingul direct, indiferent dacă prelucrarea în cauză este cea iniţială sau una ulterioară, în orice moment şi în mod gratuit. Acest drept ar trebui adus în mod explicit în atenţia persoanei vizate şi prezentat în mod clar şi separat de orice alte informaţii.

Iar art. 21 alin. (3) În cazul în care persoana vizată se opune prelucrării în scopul marketingului direct, datele cu caracter personal nu mai sunt prelucrate în acest scop.

Astfel, ca o concluzie acolo unde nu se poate obține consimțământul, fiind o măsură pe alocuri destul de greu de implementat, se poate încerca ca temei legal interesul legitim. Alături însă ar trebui făcută o campanie puternică de informare asupra acestei prelucrări (prin afișarea unei note de informare care poate fi studiată atât de clienți cât și de anagajați sau alte modalități de informare – verbală, etc) care să permită dreptul de opoziție – opt out. Ca bune practici recomandăm chiar punerea la dispoziție de astfel de formulare etc.

Pt a răspunde scurt întrebărilor:

 1. este recomandat să fie șterse dacă nu se poate demonstra interesul legitim sau consimțământul. Totuși este o decizie managerială care ține de asumarea anumitor riscuri.
 2. Am răspuns mai sus prin invocarea interesului legitim. De avut însă în vedere pozele care caută să surprindă mediul ambiental nu sunt supuse acestui regim, chiar dacă pe alocuri surprinde persoane care însă pot fi identificate cu mari dificultăți.
 3. Colegul de mai sus a răspuns deja, includerea anumitor clauze contractuale poate fi suficientă.
 4. Pentru termenul rezonabil vor fi luate în calcul mai multe aspecte, inclusiv acela menționat – review aniversar, atât timp cât stă sub incidența scopului menționat de dv. A se avea în vedere aici asigurarea unui nivel ridicat de securizare a datelor, reglementarea foarte clară a procedurii de acces la acestea etc.
 5. După cum menționam mai sus, da.
 6. ICO oferă o mulțime de materiale, chiar dacă nu poate fi găsit un ghid specific în acest sens: https://icosearch.ico.org.uk/s/search.html?query=direct+marketing&collection=ico-meta&profile=_default

Mult succes

Ciprian Petculescu replied 5 ani ago

Va multumesc!