Comunitatea DPOCategorie: ConsimţământulDate personale folosite de furnizorii de transport in comun
IntrebariCursanti Echipa asked 5 ani ago

Conform GDPR, este legal ca furnizorii de transport in comun sa utilizeze datele mele personale pe abonament, fara ca eu sa fi semnat un act conform caruia imi dau acordul ca datele mele sa fie folosite in acest sens? Multumesc.

2 Answers
Nona answered 5 ani ago

Nu este necesar consimțământul în toate prelucrările de date cu carater personal. Prelucrarea se poate face, printre altele, și în baza unei obligații legale. Dacă STB (sau transportatorul la care vă referiți) se bazează pe o lege, hotărâre de Guvern, hotărâre a consiliului local etc. pentru prelucrarea datelor în acest scop, nu este necesar să vă preia consimțământul. Cel mai bine să vă adresați lor direct pentru a vă informa cu privire la temeiul legal în baza căruia se face prelucrarea datelor, aveți acest drept.

Darius Farcas answered 5 ani ago

Bună ziua,

precizarea făcută mai sus este foarte bună! În completare, dacă nu se poate identifica o obligație legală a transportatorului, totuși acesta folosește aceste date folosindu-se de temeiul legal al executării contractului. În baza unei sume de bani plătite de dumneavoastră vi se dă dreptul să folosiți mijloacele de transport în comun – această situație prezintă caracteristicile unui contract. Însă da, vă puteți adresa companiei de transport în baza dreptului de a fi informat.