Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generalecondica de prezenta ce statut are in contextul GDPR
Maria Popescu asked 5 ani ago

Buna ziua. La cursul DPO la care am participat, mi s.a spus ca trebuie sa intocmesc pentru angajati un document cu personalul cu responsabilitati in domeniul prelucrarii datelor cu caracter personal, stabilite dupa tipurile de acces si functionalitate (administrare, introducere, prelucrare, salvare, etc.) cat si dupa actiunile aplicate asupra datelor cu caracter personal (scriere, citire, stergere, arhivare).

Lucrez la o institutie publica iar domnul de la curs mi.a spus ca toti angajatii actioneaza asupra datelor cu caracter personal, dand exemplu condica de prezenta. Adica si femeia de serviciu prin faptul ca semneaza condica vede datele persoanale ale colegilor (nume, prenume) si ARE ACCES, scriere si citire. Asa este, toti angajatii aplica actiuni asupra datelor persoanale, cumva? Multumesc.,

1 Answers
Cazac Dumitru answered 5 ani ago

Bună ziua,

Din câte am ințeles, dvs urmează să adaptați fișa postului a persoanelor care au atribuții nemijlocite ce vizează prelucrarea/protecția datelor cu caracter personal. Pentru celelalte persoane, urmează să introduceți anumite obligații generale de protecție a datelor cu caracter personal.

În exemplul cu condica de prezență, trebuie să analizați posibilitatea ca ultima persoană ce semnează să nu poată vedea cine s-a înregistrat anterior. Faptul că femeia de serviciu sau orice alt angajat (cu excepția celor ce au atribuții în acest sens) are acces la datele din această condică nu este un lucru conform cu Regulamentul.

Cazac Dumitru replied 5 ani ago

Este puțin probabil, însă trebuie făcută o delimitare între angajații care au atribuții nemijlocit vis-a-vis de protecția și prelucrarea datelor cu caracter personal (de ex compartimentul IT, având în vedere faptul că au acces la baza de date) și angajații care ocazional prelucrează aceste date (eventual femeia de serviciu) care au o obligație generală de protecție și prelucrare legală a acestora.

Maria Popescu replied 5 ani ago

Multumesc pentru raspuns. PS: Văd ca mi s,a pus aiurea o virgula intre subiect si predicat in primul rand scris de mine:) Nu a fost cu intentie. Deci, concluzionand, este posibil ca un angajat sa nu aiba nici o legatura cu datele cu caracter personal? O zi frumoasa