Sarhan Ilie asked 4 ani ago

Buna ziua,

Speta:

Ca orice companie primim Cv-uri pentru angajare. Fluxul este destul de mic, uneori 10/ luna.

Angajarea se face in urma unui test.

Intre momentul primirii cv-ului si momentul angajarii pot trece si 20/30 de zile. Chiar daca candidatul trimite cv-ul, da testul respectiv si il pica – pana este informat ca a picat testul, etc pot trece 10-20 de zile.

Intrebare:

Din momentul trimiterii cv-ului si pana este angajat sau pana este informat ca a fost respins se presupune ca firma face prelucrare de date. Din punct de vedere al regulamentului este ok daca in urma primirii cv-ului i sa trimite un mail nominal unde este informat ca i sa prelucreazza datele, in ce scop si drepturi are – neavand in mail acel buton/link care sa il duca pe o alta pagina unde sa bifeze ca este de acod.

Sau trebuie trimis un mail cu un link(care are o aplicatie in spate) il duce pe o pagina web unde in urma informarii bifeaza o casuta cum ca este de acord cu prelucrarea datelor. Trebuie acoperita din punct de vedere gdpr aceasta perioada de la trimiterea cv-ului si pana la angajare / respingere.

Precizez ca oricum cei care sunt angajati semneaza acordul de prelucrarea a datelor care este atasat la dosarul de angajare.

Multumesc.

Question Tags:
2 Answers
Darius Farcas answered 4 ani ago

Bună ziua,

Termenul de prelucrare de date are, după cum puteți vedea în GDPR, o arie de acoperire foarte largă, astfel că și simpla primire / păstrare a CV-ului pe o perioadă determinată reprezintă prelucrare. Astfel, din momentul în care s-a trimis CV-ul în format electronic pe email sau fizic la secretariat / RU etc. pe toată durata păstrării chiar și în momentul arhivării CV-urilor (dacă este cazul cumva, ulterior), vom vorbi despre prelucrare de date.

În ceea ce privește întrebările dumneavoastră:

De cele mai multe ori atunci când se trimit CV-uri pt angajare / există campanii de angajare, potențialii angajați iau inițiativa trimiterii CV-ului, astfel că putem vorbi despre un consimțământ implicit atunci când se trimite CV-ul ÎN SCOPUL ANGAJĂRII, pentru un post bine DETERMINAT (nu aleatoriu pt orice post). În acest caz, vom face o informare doar a acestuia despre prelucrarea datelor și măsurile tehnice și organizatorice luate pt a îi proteja datele. În acest caz, trebuie menționat că odată ce procesul de selecție s-a terminat, dacă candidatul este respins, CV-ul va trebui distrus. Există însă și varianta ca să cereți un consimțământ SEPARAT pt a fi avut în vedere pt poziții similare sau pe viitor.

În vederea modalității de informare, aceasta se poate face pe mai multe căi, spre exemplu:

A. Atunci când se trimite electronic CV-ul, candidatul va primi un răspuns de tip confirmare: Vă mulțumim pt aplicație etc. … și acolo se va face informarea. Fiindcă totul este automat, trebuie doar setat de la IT, nu implică un efort mare din partea dumneavoastră.

  • atunci când vine și depune fizic, secretariatul / RU, îi dă o informare pe un A4, de luare la cunoștință asupra prelucrărilor.

    B. Varianta menționată: fiecărui candidat se trimite un email la adresa de email indicată în CV că datele îi sunt prelucrate.

  • aici este bine ca acest lucru să fie documentat într-o procedură internă

    C. Varianta de a trimite email cu link pe website unde se face informarea specifică cu prelucrarea datelor în cazul CV-urilor

  • aici nu vom cere un consimțământ pt prelucrarea efectuată în scopul obținerii postului pt care a aplicat inițial
  • vom putea face însă 2 căsuțe separate, pe care le va putea bifa în cazul în care vrem să dăm posibilitatea ca CV-ul să fie păstrat în vederea altor posturi / eliberării postului pe viitor.

Sper că informațiile au fost cu folos!

p.s. (la dosarul de angajare nu este necesar un acord de prelucrare a datelor pentru tot ce presupune relațiile de muncă, întrucât temeiul legal al prelucrării este încheierea / executarea CIM. Cu toate acestea se poate cere acord pt aspecte conexe angajarii (ex. utilizarea unei fotografii efectuată la un eveniment al companiei pt a fi folosită în scop de marketing)

Sarhan Ilie replied 4 ani ago

Buna ziua,

Multumesc foarte mult.
Apreciez raspunsul dvs. clar si la obiect.

Darius Farcas answered 4 ani ago

Cu drag, mult spor în implementare! Pentru orice alte nelămuriri, ne găsiți aici!