Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generaleCe înseamnă „autoritate publică sau organism public”?
IntrebariCursanti Echipa asked 6 ani ago

Ce înseamnă „autoritate publică sau organism public”?

1 Answers
Nicolae Ploesteanu answered 6 ani ago

Grupul de Lucru „Articolul 29”, consideră că o asemenea noțiune trebuie stabilită în conformitate cu dreptul intern. În consecință, autoritățile și organismele publice includ autoritățile naționale, regionale și locale, dar conceptul, în conformitate cu legislația națională aplicabilă, include, de asemenea, o serie de alte organisme guvernate de legislația în domeniul public..
În viziunea Grupului de Lucru, o sarcină publică poate fi efectuată, iar o autoritate publică poate fi exercitată nu numai de către autorități sau organisme publice, ci și de alte persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, în sectoare precum servicii de transport public, furnizare de apă și energie, infrastructură rutieră, serviciul public de radiodifuziune, locuințe publice sau organisme disciplinare pentru profesiile reglementate, în conformitate cu reglementarea națională a fiecărui stat membru.
Rezultă de aici, că în aceste cazuri, persoanele vizate pot fi într-o situație foarte asemănătoare ca atunci când datele lor sunt prelucrate de o autoritate publică sau un organism public. În special, datele pot fi prelucrate în scopuri similare, iar persoanele fizice au de multe ori la fel de puține posibilități sau chiar deloc posibilitatea de a alege dacă datele lor vor fi prelucrate și modul în care vor fi prelucrare și pot solicita astfel protecția suplimentară pe care o poate aduce desemnarea unui DPO.