Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generalecamere video persoane fizice pe case
Csaba Rakosi asked 6 ani ago

Buna ziua ,

Este legal ca o persoana care isi monteaza camere impotriva hotilor sa instaleze camere pe fatada casei si sa bata pe drum care este domeniu public ? Am inteles ca daca poti crea un profil despre o persoana deja ai nevoie de constintamant de la persoana.

Anca Cimpean replied 6 ani ago

Buna ziua,

Spatiul public nu trebuie filmat de catre persoanele fizice? Camerele vecinului va filmeaza casa, intrarea, curtea?

1 Answers
Cazac Dumitru answered 6 ani ago

Bună ziua,

În primul rând, trebuie menționat faptul că, de principiu, situația în care o persoană fizică instalează camere de supraveghere video pe fațada casei sale nu intră sub incidența RGPD, întrucât această persoană fizică nu poate fi încadrată la definiția de operator (a se vedea în acest sens și art. 2 alin. (2) lit.c) din Regulament). În această situația, se intră pe domeniul dreptului la viață privată, care este unul destul de larg și trebuie apreciat în dependență de fiecare situație în parte.

În altă ordine de idei, instalarea camerelor video trebuie să fie precedată de întocmirea unui plan, precum și de un aviz de la poliție (în anumite cazuri). Mai mult decât atât, orientarea camerelor video trebuie să fie justificată, în sensul în care să asigure protecția și paza obiectivului și să afecteze cât mai puțin viața intimă a persoanelor fizice. Această situație poate fi privită și prin prisma art. 226 Cod Penal.