Octavian Raicu asked 4 ani ago

Buna ziua! Unul dintre vecinii mei are montate o serie de camere audio-video în curtea comună a imobilului si pe parcarea din fața imobilului fără acordul celorlalti vecini, implicit si fara acordul meu. Acesta refuza să le dea jos, deși i-am cerut acest lucru spunandu-i ca-mi incalca intimitatea.M-am adresat si autoritatii nationale, aceasta raspunzandu-mi ca nu tine de competenta lor. Ce pot face legal pentru a opri aceasta situatie?

1 Answers
Darius Farcas answered 4 ani ago

Bună ziua,

din câte am înțeles este vorba și de supravegherea drumului de acces la parcări, spațiu public. În mod evident există o incidență cu domeniul protecției datelor, mai ales că este vorba de o cameră audio-video.

Din câte am putut înțelege din detaliile oferite, este vorba de o cerere de consultare în care ANSPDCP nu a dat un verdict clar, a indicat o serie de reglementări legale și pași care se pot face astfel:

  1. Faceți o solicitare scrisă către vecin prin care să dea jos camerele / să fie îndreptate strict spre curtea sa și intrarea în casă etc.
  2. Dacă aveți răspuns de la dânsul și nu sunteți mulțumit https://www.dataprotection.ro/?page=Plangeri_pagina_principala – depuneți plângere aici, atașând comunicările avute. Dacă nu răspunde în 30 zile, aceeași situație.
  3. ANSPDCP va fi nevoită să vină în control și să constate situația.

Există și calea de a merge prin instanță în temeiul dispoziţiilor noului Cod Civil (a

se vedea în special, CAPITOLUL II: Respectul datorat fiinţei umane şi drepturilor ei inerente din CARTEA I: Despre persoane – TITLUL II: Persoana fizică).

De asemenea, atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private, precum şi plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii acestor fapte intră sub incidenţa art. 226 din noul Cod penal.