Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generaleSupraveghere video deasupra intrării în scara blocului
IntrebariCursanti Echipa asked 6 ani ago

Bună ziua. Vecinul meu are instalată o cameră de supraveghere deasupra intrării în scara blocului. El spune că este pentru a supraveghea parcarea, dar sunt unii locatari care nu sunt de acord iar dânsul refuză să o dea jos. Putem face ceva în privința asta?

1 Answers
Nicolae Ploesteanu answered 6 ani ago

Da, se poate face o sesizare la Politia Municipală, care are obligații în temeiul Legii 333/2003 în ceea ce privește autorizarea sistemelor de pază care utilizează camere de supraveghere, în special în ceea ce privește legalitatea instalării acestora. Se poate de asemenea sesiza Primăria, care are atribuții pe linia administrării spațiului public, astfel că orice interferență asupra spațiului public din partea unui particular devine și o problemă de interes public. În altă ordine de idei și vechea lege și actuala lege a asociațiilor de proprietari dă puteri sporite asociațiilor de proprietari în ceea ce privește administrarea comună a codomeniului public, astfel că problema ar trebui supusă atenției și asociațiilor de proprietari. Este recomandată o sesizare la ANSPDCP cu privire la acest aspect, pe temeiul Regulamentului General privind Protecția Datelor.

În final, chestiunea are o ultimă soluționare în instanța civilă, pentru încălcarea dreptului la viată privată a vecinilor și a oricăror alte persoane vizate, solicitând-se inclusiv obligarea vecinului să dezinstaleze camera de luat vederi din locația respectivă, indiferent că este sau nu în funcțiune.

Pentru mai multe detalii puteți consulta și punctul de vedere la adresa: http://www.cuvantul-liber.ro/news/105742/61/Vecinul-spionajul-Regulamentul-General-privind-Protec-ia-Datelor-GDPR-RGPD-i-rolul-primariilor