Comunitatea DPOCategorie: ConsimţământulPublicarea de poze pe facebook-ul institutiei
IntrebariCursanti Echipa asked 5 ani ago

Buna ziua. Avem în administare locuri de joaca din oras, în aer liber, și cineva a trimis o poză către noi că acolo se dau adulți în leagăne și deteriorează starea lor. Cei din firma mea doresc să publice poza pe facebook-ul institutiei, în ideea instituirii unui spirit civic (sau pe sistemul așa nu!), avem voie? Fețele persoanelor sunt vizibile și pot fi recunoscute.

4 Answers
Gheorghe Gheorghita answered 5 ani ago

Nu aveti voie fara acordul persoanelor.

PS. Si eu sunt un copil cateodata si ma dau in leagane.

Flavius Esnican answered 5 ani ago

Bună ziua,

Pentru postarea de fotografii făcute în spațiul public nu este necesar acordul persoanelor fotografiate, mai ales atunci când autorul postării nu identifică în vreun fel persoana (tag pe facebook). Dar cel mai sigur este să blurați fețele ca respectivele persoane să nu poată fi recunoscute. Sau, :) imaginile să rămână clare și postarea să fie făcută de un profil al unei persoane private, regementările GDPR nefiind aplicabile.

Darius Farcas answered 5 ani ago

Bună ziua,

întrebarea are la bază o problematică complexă, care la o primă privire, ne spune că avem nevoie de consimțământul persoanelor în cauză pentru acea postare. Privind către toate aspectele subliniate de RGPD și fapta descrisă, constatăm următoarea situație:

Avem de a face cu niște facilități publice, de interes public, încredințate unei societăți private pentru a le administra. De asemenea avem de a face cu locuri de joacă destinate copiilor (după cum înțelegem din descriere), folosite, contrar destinanției lor, de către adulți. În cele din urmă, RGPD spune în art. 6 alin. 1 lit. e) următoarele: prelucrarea este necesară pentru îndeplinirea unei sarcini care servește unui interes public sau care rezultă din exercitarea autorității publice cu care este învestit operatorul;

Astfel:

  1. Se va avea în vedere stabilirea unui just echilibru între protecția datelor și alte drepturi și interese legitime, care vizează proprietatea și gestiunea bunurilor publice (care suferă degradări ca urmare a folosinței neadecvate).
  2. Se are în vedere de asemenea interesul privat al firmei de a gestiona această sistuație în cel mai bun mod cu putință, întrucât utilizarea de către adulți a leagănelor este contrară regulamentului și bunului uz a facilităților

Ținând cont că fapta e vizibilă, constatată și contrară uzului stabilit pentru acele facilități, publicarea imaginilor pe Facebook nu ar constitui o măsură disproporționată!

La publicare, s-ar putea face mențiunea: rugăm pe cei care se consideră prejudiciați / făptuitorii să ia legătura cu administrația pentru a conveni asupra soluționării situației.

Gheorghe Gheorghita answered 5 ani ago

"Avem de a face cu niște facilități publice, de interes public, încredințate unei societăți private pentru a le administra. De asemenea avem de a face cu locuri de joacă destinate copiilor (după cum înțelegem din descriere), folosite, contrar destinanției lor, de către adulți. În cele din urmă, RGPD spune în art. 6 alin. 1 lit. e) următoarele: prelucrarea este necesară pentru îndeplinirea unei sarcini care servește unui interes public sau care rezultă din exercitarea autorității publice cu care este învestit operatorul;"

"1 Se va avea în vedere stabilirea unui just echilibru între protecția datelor și alte drepturi și interese legitime, care vizează proprietatea și gestiunea bunurilor publice (care suferă degradări ca urmare a folosinței neadecvate)."

Aici vă contrazic:

Persoanele adulte sunt de la 18 ani, unele persoane pot fi adulte și cu handicap cum fac să le spun că nu au voie să se dea în leagăne?, dacă un copil are 130 KG mai mult decât un adult ce se întâmplă? înseamă că locul de joacă nu este conform, care este interesul public aici?

Eu sper ca cei de la firmă ce pun pozele să ia in considerare să pună bani deoparte pentru un eventual proces…..

"2 Se are în vedere de asemenea interesul privat al firmei de a gestiona această sistuație în cel mai bun mod cu putință, întrucât utilizarea de către adulți a leagănelor este contrară regulamentului și bunului uz a facilităților."

Interesul privat al firmei nu trebuie să primeze în fața Datelor cu Caracter Personal.

Regulamentul este afișat?

Câte KG. trebuie să aibă un copil să nu deterioreze locul de joacă?

Aici eu cred că se va ajunge la o discriminare .

imaginile să rămână clare și postarea să fie făcută de un profil al unei persoane private, regementările GDPR nefiind aplicabile.

Așa da, dar fără multe comentarii…..

Darius Farcas replied 5 ani ago

Bună ziua,

în legătură cu punctul 1. Nu are relevanță greutatea și nici starea de dizabilitate în considerarea vârstei legale de minoritate, astfel că dacă prin regulamentul primăriei / HCL etc. se stabilește că folosința este exclusiv minorilor, nu se poate face nici o diferențiere, care de altfel ar fi cu totul nedreaptă în acest sens și cu atât mai mult autoritățile statului nu vor opri, ci sunt nevoite să sprijine și să creeze un mediu ambiental potrivit tuturor categoriilor sociale.

2.Informația nu este oferită, însă printr-o simplă mențiune că este spațiu destinat copiilor, toate cele mai sus pot fi deduse dintr-o logică naturală a lucrurilor. Orice fel de afișare, bineînțeles este un plus.
In privința interesului firmei, se va face o analiză de balanță între interesul acesteia și drepturile persoanelor vizate, pentru a se constata dacă există sau nu interes legitim, însă cumulând aceasta cu toate celelalte elemente nu este de exclus această variantă.

Din nou, astfel de reglementări cu destinația spațiilor de joacă, nu au și nu ar trebui să aibă în vedere greutatea copiilor ci starea lor de minoritate ca aspect juridic, altfel într-adevăr se crează un dezechilibru în drepturi cu totul absurd.