Comunitatea DPOCategorie: Responsabilul cu protecția datelor (DPO)Bună ziua! Angajații din ce posturi pot fi și DPO în cadrul firmei?
Profile photo ofsweet_karo89@yahoo.comCarolina Popa asked 4 ani ago

Bună ziua!

Postul meu actual în firmă este de Consultant Intern Resurse Umane și aș vrea să știu dacă aș putea fi și DPO (în cadrul aceleiași companii)?

Vă mulțumesc!

1 Answers
Darius Farcas answered 4 ani ago

Bună ziua,
dacă întrebarea dumneavoastră vizează strict incompatibilitățile, răspunsul este DA: atâta timp cât nu sunteți managerul departamentului RU, ci doar un consultant intern, puteți fi numită ca DPO.
Incompatibilitățile vizează aspecte precum sunt cazurile în care: Ex. Managerul departamentului RU / IT / Juridic etc. este numit și DPO pentru că intră într-un conflict de interese. Spre exemplu, compania are de a face cu o breșă de securitate datorată lipsei de întreținere (update-uri) ale softurilor folosite, scăpare a Managerului IT. Breșa vizează și date cu caracter personal. În această poziție, un DPO trebuie să fie informat despre aceasta, să convoace o echipă de cercetare a breșei, să elaboreze un raport și eventual să comunice încălcarea la ANSPDCP. Pe când dacă acesta este și managerul IT, adică cel care a cauzat breșa, este ușor de înțeles că acest lucru nu se va întâmpla.
În momentul în care sunteți consultant intern RU, nu aveți poziție de decizie/conducere în companie, nu există nici vreun alt impediment care să vă aducă atingere imparțialității, puteți fi și DPO.