NICU MARIN asked 3 ani ago

in bocul in care locuiesc exista,un cabinet stomatologic,,unde astazi sau montat camere de supraveghere de catre proprietarul cabinetului care au si sunet,la intrarea in cabinet, insa cu vedere in exterior la trotuar,strada,parcare si un spatiu in care vara se strang locatari ptr relaxare.o zona foarte circulata atat de locatari blocului cat si de locuitorii comunei.mentionez ca au fost montatate fara a cere acordul nici unui proprietar.blocul nu are asociatie de locatari.va rog sa imi raspunde-ti daca este legal..si daca nu cui trebuie sa ma adresez.multumesc.o zi buna.

1 Answers
Darius Farcas answered 3 ani ago

Bună ziua,

situația este de natură să nemulțumească pe oricare dintre noi dacă am fi în locul dumneavoastră. Instalarea camerelor de supraveghere video, chiar și pentru paza și protecția bunurilor trebuie să respecte câteva principii, printre care cel mai important este: principiul legalității – adică trebuie să fie instalate în conformitate cu legile în vigoare (naționale sau europene). Pentru această situație, pe lângă prevederile ref. la planul de montare al camerei avizat de poliție și la aspectele tehnice referitoare la pozitionarea specifică a camerelor, trebuie CONSIMȚĂMÂNTUL (scris, documentat, în prealabil) a locatarilor – persoane vizate.

Astfel ca variante de sesizare, întâi recomandăm să vă adresați în scris (pe email sau prin document înregistrat la secretariatul lor cu număr de înregistrare) prin care să solicitați să intre în legalitate: fie obținerea consimțământului fie demontarea sistemului. În cazul în care nu se dă curs:

  • se poate face o sesizare la Politia comunală, care are obligații în temeiul Legii 333/2003 în ceea ce privește autorizarea sistemelor de pază care utilizează camere de supraveghere, în special în ceea ce privește legalitatea instalării acestora.
  • se poate de asemenea sesiza Primăria, care are atribuții pe linia administrării spațiului public, astfel că orice interferență asupra spațiului public din partea unui particular devine și o problemă de interes public.
  • este recomandată o sesizare la ANSPDCP cu privire la acest aspect, pe temeiul Regulamentului General privind Protecția Datelor – http://www.dataprotection.ro în partea stângă aveți o căsuță Plângeri, aceasta se depune online iar autoritatea are obligația investigării situației.
  • în final, chestiunea are o ultimă soluționare în instanța civilă, pentru încălcarea dreptului la viată privată a vecinilor și a oricăror alte persoane vizate, solicitând-se inclusiv obligarea vecinului să dezinstaleze camera de luat vederi din locația respectivă, indiferent că este sau nu în funcțiune (adică dacă înregistrează imagini sau nu).

p.s. dacă camerele înregistrează și audio, este cu atât mai gravă situația, acest lucru fiind nelegal!

NICU MARIN replied 3 ani ago

Multumesc pentru raspuns..am facut o sesizare la politie pentru demontarea sistemului si astept raspuns.proprietului i am.comunicat verbal…ptr ca nu am cum sa-i solicit oficial..el zice ca e legal..