Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generaleBaza de date achizitionata de la tert
Constantin MOSNEGUTU asked 6 ani ago

Care este temeiul legal si cum poate fi utilizata o baza de date achizitionata de la un tert?

Multumesc!

2 Answers
Cerasela Huza answered 6 ani ago

Conform celor 6 temeiuri legale existente la art. 6 din GDPR, doar două condiții pot fi îndeplinite de o activitate de marketing desfășurată într-un mediu online: aveți consimțământul explicit al persoanei vizate sau aveți un interes legitim de afaceri.

Interesul legitim nu există atunci când vorbim de o bază de date de clienți cumpărată de la un terț deoarece nu există un contract direct cu persoana vizată (decât dacă este vorba de 2 operatori de date cu caracter personal asociați). Astfel, în acest caz, singurul temei legal pentru prelucrarea bazei de date achiziționate este consimțământul.

Orice listă/bază de date trebuie să fie însoțită de consimțământul explicit al persoanei vizate împreună cu scopurile de prelucrare clare pentru care a fost acordat acest consimțământ. D-voastră ca și operator sunteți obligat să aveți acest consimțământ și să aveți posibilitatea de a dovedi.Buna credință nu va înlătura răspunderea d-voastră pentru o prelucrare abuzivă.

Dacă furnizorul bazei de date nu vă pune la dispoziție acest consimțământ, atunci d-voastră aveți obligația de a-l obține, cu toate că nu vă puteți folosi de datele de contact obținute de la vânzător. Așadar ați ajuns în imposibilitatea de a folosi acele informații.

Unul din scopurile GDPR este de a stop acest schimb de date ”abuziv”, care îi oferă persoanei vizate puține pârghii de a-și exercita drepturile cu privire la prelucrarea datelor sale cu caracter personal.

Constantin MOSNEGUTU answered 6 ani ago

Multumesc tare mult!