Comunitatea DPOCategorie: ConsimţământulAviz de expeditie -informatii privind identificarea conducatorului auto
Constanta Dumitrescu asked 6 ani ago

Buna ziua

Avizul de expeditie este reglementat de OMFP 2634/2015.

In cuprinsul avizului se solicita urmatoarele date:

Date privind expediţia

Numele delegatului………………………………. cartea de identitate seria . . . . . nr. . . . . . . . . . . . . eliberat/ă . . . . . . . . . .

Mijlocul de transport . . . . . . . . nr. . . . . . . . . .

De regula, transportul se realizeaza de catre o societate de transport si delegatul este chiar conducatorul auto, Acesta nu este salariatul furnizorului.

Cum trebuie sa procedeze furnizorul la intocmirea Avizului de expeditie, pentru respectarea prevederilor GDPR.

Trebuie ca furnizorul sa inscrie prevederi privind respectarea GDPR in contractul /comanda incheiata cu transportatorul ?Transportul se face fie pe baza de comanda , fie pe baza de contract. In aceasta situatie transportatorul ar trebui sa ia consimtamantul conducatorului auto pentru utilizarea datelor din avizul de expeditie.

Pentru furnizorul (beneficiarul transportului) este greu de obtinut un consimtamant de la conducatorul auto , furnizorul neavand o relatie contractuala cu acesta.

Va multumesc,

1 Answers
Cazac Dumitru answered 6 ani ago

Bună ziua,

Având în vedere că avizul de expediție (și, nemijlocit curpinsul acestuia) este reglementat de lege, Furnizorul are ca și temei legal de prelucrare a datelor necesare pentru completare – obligația legală. În același timp, întrucât Furnizorul nu se află în relații directe (contractuale) cu conducătorul auto, modul,scopul și temeiul juridic de prelucrare precum și alte prevederi privind protecția și prelucrarea datelor cu caracter personal efectuată de către Furnizor și firma de transport urmează a fi prevăzute în contractul dintre aceștia sau într-un acord adițional separat.

Obligațiile Furnizorului se rezumă la existența unor clauze în contract cu furnizorul prin care s-ar prevede temeiul legal, scopul și modul de prelucrare a datelor ce aparțin conducătorului auto.

În ceea ce privește consimțământul șoferului, acesta urmează a fi asigurat de către firma de transport (cu care se află în relații contractuale șoferul) sau urmează a fi identificat un al temei legal de prelucrare a datelor.