Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generaleAsociatie de proprietari – camere de supraveghere la bloc.
Eugen Stoian asked 2 ani ago

Reprezint o asociatie de proprietari si am intrebari referitoare la supravegherea video. Vrem sa montam camere de supraveghere video la bloc. Ne puteti ajuta cu procedura ce trebuie respectata din perspectiva GDPR?

1 Answers
Anca Suciu Echipa answered 2 ani ago

Multumim pentru intrebare. Subiectul supravegherii video la bloc este un subiect foarte raspandit si care ridica multe semne de intrebare din partea operatorului.

Pentru instalarea unor sisteme de securitate CCTV (camere video) la un bloc de locuințe sunt necesare următoarele:

1-Contract cu firma autorizata și licențiată (de IGPR) pentru astfel de activități (vezi link: https://www.politiaromana.ro/ro/structura-politiei-romane/unitati-centrale/directia-de-ordine-publica/serviciul-sisteme-de-securitate-private/registre-nationale)

  1. Obtineti acordul in scris, pe tabel nominal, atat de la proprietarii cat si de la chiriasii tuturor apartamentelor. Legea spune ca sunt necesare toate semnaturile, dar daca sunt plecati proprietarii si locuintele sunt goale, scrieti ”plecat”. La orice reclamatie ulterioara va ajuta maxim.

  2. Trebuie sa depuneti "Notificare" la ANSPDCP, apoi primiti confirmarea inregistrarii! Depuneti ulterior prima pagina in original, semnata, stampilata la registratura ANSPDCP (asa cum va indruma in "Ghidul asociațiilor de proprietari "postat pe site-ul lor ANSPDCP).

  3. Monitoarele să nu fie montate în apartamentul dv. (Se interpretează ca "spionati vecinii" ! ) ci undeva unde nu puteți viziona înregistrarile in timp real – ex. undeva in subsol, asigurat sub cheie este f. bine! Pe DVR nu stocati datele mai mult de 30 zile, decat daca aveti incidente! (furturi, etc. – pentru a putea fi vizionate ulterior de Poliție)

    Se recomandă ca aceste camere video să fie amplasate și să capteze/preia imagini de la intrările/intrarea în bloc, respectiv din scara blocului și să nu fie amplasate spre ușile locatarilor.

    Daca postati camerele incat sa fie indreptate si pe usa cuiva, cereti-i va rog frumos acordul/consimțământul in mod evidentiat!

  4. La intrarea în bloc se va afișa, la loc vizibil, pictograma ce prevede Atenție spațiu monitorizat video!

De asemenea, vă recomandăm să parcurgeți ghidul pus la dispoziție de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, destinat asociațiilor de locatari.

Vă putem oferi consultanță în vederea parcurgerii tuturor pașilor necesari realizării în condiții legale a monitorizării. Contactați-ne pe mailto:contact@gdprcomplet.ro

Pentru orice detalii sau informații vă stăm la dispoziție.