Comunitatea DPOCategorie: Institutii PubliceAdresa oficiala publicata in presa
PME PME asked 4 ani ago

Buna ziua. Exista urmatoarea situatie: O instituție raspunde petentului in scris . Raspunsul nefiind în favoarea petentului , acesta ia legatura cu presa, care publică adresa oficială a institutiei integral. Mentionez ca adresa contine date cu caracter personal ( cel putin nume. prenume și semnatura celor care au intocmit documentul). Poate fi contestata aceasta publicare ?

Va multumesc !

1 Answers
Darius Farcas answered 4 ani ago

Bună ziua,

întrucât nu avem mai multe detalii despre conținutul adresei, putem da doar niște orientări generale în sensul următor:

  1. Dacă vorbim despre o adresă care conținea informații de interes public, în acest caz nu există o posibilitate de a acționa prin GDPR întrucât este vorba de temeiul legal al interesului public iar un funcționar public își asumă poziția elaborată;
  2. Dacă vorbim însă despre o adresă care nu poate fi caracterizată ca fiind de interes public, în acest caz, se poate antrena răspunderea prin GDPR, însă prin Responsabilul cu Protecția Datelor, care va solicita organului de presă dar și petentului (care devine operator de date) retractarea informațiilor, eventuala răspundere la ANSPDCP (www.dataprotection.ro) în secțiunea plângeri.

Bineînțeles pot fi și alte variante, iar pentru o analiză mai în concret, sugestia noastră este să ne contactați spre a ne oferi mai multe informați, iar atunci ajutorul nostru poate fi mai substanțial.

Toate cele bune!

PME PME replied 4 ani ago

Mulțumesc . Da, adresa este pentru interesul personal al petentului, care a considerat ca publicand-o isi va atinge scopul initial. Adresa contine nume si prenume atat ale petentului cat si ale functionarilor care au intocmit-o, respectiv semnatura acestora. Nu a fost solicitat consimtamantul reprezentantilor institutiei pentru a li se publica datele personale în presă și nu cred ca există vreun temei legal. Adresa a fost publicată doar pentru a se putea face comentariile aferente cu referire la problema petentului care nu a fost solutionata favorabil, justificat, bineanteles .
O zi frumoasă !