Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generaleSolicitare informatii cu privire la efectuarea unei reclamatii cu privire la folosirea abuziva si necorespunzatoare a sitemului de supraveghere video al unui oras
C Soare asked 3 ani ago

Buna ziua,

Intr-un oras sau montat camere de supraveghere video, in intersectii, in parcuri, in zone centrale dar nu si in zonele de activitate ale anumitor persoane angajate in institutiile statului sau in zonele cu risc foarte ridicat de infractionalitate. Mentionez ca unele camere sunt fixe, alte sunt cu rotire; unele sunt alimentate de la institutii ale staului, altetele de la persoane fizice sau juridice. Centru de comanda se afla in cladirea Politiei Locale, si este utilizat de catre toti angajatii politiei locale, timpul de stocare este relativ mic si nu este declarat nicaieri. Nu sunt disponibile date publice despre zonele supravegheate, despre persoana care este imputernicita sa comunice cu cetatenii, despre scopul utilizatii imaginilor; nu sunt montate indicatoare la intrare in localitate. Umbla zvonul ca sunt angajati ai primariei si apropiati ai firmei care a efectuat montarea camerelor, care pot vizualiza, pe telefoanele mobile persoanle, imagini live cu camerele din oras. Va rog sa ma intrumati catre institutia care trebuie sa verifice, sa analizeze si sa cerceteze modul de montare, punere in functiune, utilizare, intretinere si respectarea drepturilor cetateanului. Va rog, daca se poate, si o scurta exemplificare/prezentarea a normelor pe care o institutie (primarie in cazul de fata) trebuie sa le respecte. Multumesc anticipat !

1 Answers
Darius Farcas answered 3 ani ago

Bună ziua,

mulțumim de exemplificare. Autoritatea de control este ANSPDCP (https://www.dataprotection.ro/) și aici se pot sesiza orice fel de probleme specifice protecției datelor, inclusiv acest tip de probleme. Au fost sancțiuni aplicate Poliției locale în două orașe mari din țară (Cluj și București) însă pentru cazuri incidentale cu cel descris de dumneavoastră – obiectul fiind tot monitorizare video, însă prin camere la purtător.

Față de cele mai sus precizate, ați atins toate punctele vulnerabile pentru desfășurarea acestei tipologii de activitate:

  1. Este nevoie de contractarea unei firme de specialitate, un plan de amplasament avizat de poliție etc.
  2. Este nevoie de un HCL / o decizie de management cu privire la această montare în care să se descrie scopurile acesteia, cum funcționează structurile, cine are acces la camere, în ce condiții, cum se respectă protecția datelor
  3. Eventual este nevoie de un Regulament care să trateze în detaliu tot ce se petrece cu înregistrările, cum sunt folosite, în ce condiții, dacă și cui sunt transmise filmările etc.
  4. Trebuie informate persoanele vizate – cetățenii dar și angajații primăriei cu privire la acest sistem, în acest sens vorbim despre indicatoare specifice (după modelul impus de protecția datelor), politică specifică privind supravegherea video postată pe website / accesibilă publicului, notă de informare a angajaților etc.Trebuie declarate scopurile folosirii camerelor: paza și protecția bunurilor, dar și pt constatarea abaterilor disciplinare a angajaților primăriei? pentru diverse monitorizări de personal? etc. Trebuie arătat cine are dă curs solicitărilor Persoanelor vizate – ex. v-a fost zgâriată mașina în parcarea din fața primăriei cât timp ați fost intrat să plătiți o taxă. Doriți să aveți acces la înregistrarea cu privire la bunul propriu pentru a putea lua decizia dacă să depuneți sau nu plângere la poliție. Cui vă adresați? Cine vă dă răspuns? Vi se vor pune la dispoziție materialele filmate? În ce condiții? Cât timp sunt stocate și pentru cât timp puteți avea acces la ele etc.
  5. Trebuie realizată o evaluare de impact asupra montării acestui sistem de supraveghere video din care reies diverse aspecte precum justificări ale montării camerelor în anumite zone, etc.

Acestea sunt direcțiile mari de lucru în ceea ce privește conformarea sistemului de supraveghere video descris.

Sperăm că răspunsul v-a fost cu folos.

O zi bună!